Na trenčianskej kardiológii robí týždeň ten istý lekár. Službu mu vymenia len v stredu na pár hodín


V Trenčíne na kardiológii pracuje podľa rozpisu týždeň vkuse jeden lekár

Foto: Na trenčianskej kardiológii robí týždeň ten istý lekár. Službu mu vymenia len v stredu na pár hodín
Galéria: 4 fotky
Foto: FNTN

Fakultná nemocnica v Trenčíne čelí obrovskému problému. Na kardiológii dalo výpoveď niekoľko lekárov po tom, čo riaditeľ vymenil primára oddelenia. Vedenie FNTN s ministerkou Dolinkovou pred vyše týždňom avizovali, že chod oddelenia je zabezpečený. Podľa informácií denníku SME najnovšie slúži na oddelení tento týždeň nonstop len jeden lekár.

Výnimkou je podľa rozpisu na oddelení streda, keď na popoludňajšiu a nočnú službu na JIS príde do služby iný lekár. Rozpis služieb má denník SME k dispozícii. Ak je to pravda, rozvrh služieb zostavený na jednom lekárovi je proti predpisom Zákonníka práce.

Galéria: 4 fotky


Službukonajúci lekár navyše nie je z Trenčína. Po výpovediach došlo na niekoľko dní ku kolapsu oddanenia kardiológie v Trenčíne. Pacienti počas tejto doby mali byť prevážaní v prípade núdze do iných odborných pracovísk. 

Jeden lekár na celé oddelenie?

Lekári na trenčianskej kardiológii slúžia na dvoch základných pracoviskách a súčasťou oddelenia je aj arytmologická ambulancia. Na oboch pracoviskách je zapísaný na služby na celý tento týždeň, okrem stredy na JIS, len Marek Strachan, ktorý pracuje na oddelení akútnej kardiológie v Stredoslovenskom ústave srdcových a cievnych chorôb v Banskej Bystrici. Do trenčianskej nemocnice prišiel tento týždeň podľa informácií SME len na dohodu.

Ministerka Dolinková vymenovala nového riaditeľa Michala Plesníka v novembri 2023 za riaditeľa FNTN. Spory na kardiológií mali mať začiatok pre spoluprácu s firmou dodávajúcou zdravotnícky materiál. „Biohem mal po novom dodávať materiál aj trenčianskej kardiológii, čo sa nepáčilo ex- primárovi Blaškovi a to považuje za možný dôvod svojho odvolania,” informovali sme o tom v článku Trenčínak.sk. Riaditeľ FNTN Plesník spojitosť odmietol.

Za jeden stent zdravotné poisťovne platia nemocniciam od 625 do 725 eur. Avšak firmy, ktoré s ním obchodujú, ho vedia podľa informácií SME získať za 250 až 350 eur. Podobne je to aj s balónmi. „Úhradová cena poisťovní za jeden je okolo 500 eur, ale zdravotnícke firmy ho vedia získať už za 120 eur. Obchod s kardiologickým špeciálnym zdravotníckym materiálom je veľkým biznisom v zdravotníctve.





Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Trenčiansky kraj