Prečo kontajnerové stojiská v Novej Dubnici vyzerajú ako skládky? Pravda o neporiadku pri košoch


Foto: Prečo kontajnerové stojiská v Novej Dubnici vyzerajú ako skládky? Pravda o neporiadku pri košoch
Galéria: 3 fotky
Foto: Facebook/Mesto Nová Dubnica - oficiálna stránka

V poslednom období sme svedkami rastúceho počtu prípadov, keď sa odpad rôzneho druhu hromadí mimo kontajnerov, a miestne stojiská začínajú pripomínať skôr nelegálne skládky než upravené miesta pre zber odpadu. Tento jav často vedie k nespokojnosti obyvateľov, ktorí vinia zamestnancov technických služieb za to, že neporiadok neodstránili pri najbližšom zvoze.

Týmto problémom najnovšie čelí aj Nová Dubnica. Je však dôležité pochopiť, ako tento proces funguje a kto nesie zodpovednosť za to, čo sa deje s odpadmi v Novej Dubnici. Spoločnosť TEKOS (zmluvný vývozca odpadov pre mesto Nová Dubnica) je síce zodpovedný za zvoz smetí, ale táto služba zahŕňa “len” vyprázdnenie kontajnerov. Všetko, čo sa nachádza mimo nich sa považuje za čiernu skládku,“ priblížila poslankyňa MsZ a predsedníčka Komisie životného prostredia, ekológie a verejného poriadku Iveta Pekařová v príspevku na sociálnej sieti mesta.

Galéria: 3 fotky

Ak mesto rozhodne o jej odstránení, sú s tým spojené dodatočné náklady, ktoré sa prenášajú na všetkých obyvateľov formou vyšších poplatkov za smeti. „Tieto nepredvídateľné “nadštandardné” výdavky neskôr vstupujú do výpočtov, keď sa každoročne prehodnocuje výška poplatku za smeti a môžu spôsobiť navýšenie,“ ozrejmila Pekařová.

Čo môžeme robiť, aby sme zabránili nárastu týchto poplatkov? Existuje niekoľko krokov, ktorými môžeme prispieť k čistejšiemu a príjemnejšiemu prostrediu:

  1. Trieďme odpad – správne rozdeľovanie odpadu znižuje množstvo, ktoré končí na skládke.
  2. Nevytvárajme čierne skládky – zbavovanie sa odpadu mimo určených miest vedie k zbytočným nákladom.
  3. Udržiavajme si svoje stojiská upratané – zodpovedné správanie každého z nás zlepší vzhľad aj funkčnosť stojísk.
  4. Objemný odpad a konáre vykladajme len v určených termínoch – dodržiavanie pravidiel uľahčuje zvoz odpadu.
  5. Slušne informujme a napomínajme susedov – vzájomná komunikácia pomôže udržiavať poriadok.

„Odmenou nám bude pekné prostredie, v ktorom sa budeme cítiť príjemne. Nechceme sa hádam riadiť mottom “čistota pol života a špina celý?” dodala Pekařová.


Obyvatelia tvrdia, že sa odpad nevyváža pravidelne

Niektorí obyvatelia Novej Dubnice si myslia, že nádoby nie sú dostatočne veľké pre toľký počet obyvateľov, iní zas tvrdia, že ľudia majú príliš veľkú spotrebu a mali by viac šetriť odpadkami. Ostatní majú pocit, že v meste nevyvážajú odpad pravidelne. „Ako je teda možné, že piatkový vývoz odpadu je na dvoch smetiakoch a vyprázdnia len jeden? Prečo sa teda nevyhodia oba smetiaky, keď je tam piatok?” pýta sa Lívia.

„Počet kontajnerov a frekvencia ich vývozov bol stanovený podľa počtu prihlásených obyvateľov bytového domu, ku ktorému prislúcha stojisko. Pri panelákoch, kde je menší počet bytov, niektoré kontajnery vyvážajú 1x do týždňa a niektoré 2x (na vrchu každého kontajneru je to označené). Preto je lepšie odpad vyhadzovať najskôr do toho, ktorý vyvážajú 2x a až po jeho naplnení využiť ten jednotýždňový,“ odpovedala obyvateľke  Pekařová.

Podľa Lívie by sa mal vývoz uskutočniť tak, ako je na kontajneri napísané, teda vývoz v piatok a vývoz v pondelok a piatok. „Kontajnery boli každú sobotu plné a preto každý hádzal odpadky vedľa kontajnera, tak kde a kto má pravdu?“ pýta sa Lívia.

„Ak viete, že v daný deň mali byť oba koše vyprázdnené a neboli, tak by bolo super, keby to dáte (alebo domovník) vedieť oddeleniu životného prostredia, aby to preverili. Ak sa to stalo jednorazovo, lebo chybička sa môže “vloudit”, tak beriem, ale sú aj iné možnosti ako to nehodiť na zem. Ak sa to deje pravidelne, tak to určite treba riešiť,“ tvrdí Pekařová.

„Aj u nás na Jilemnického 5 je to des bordel smrad. Minule mi pod nohami bežal potkan. Ľudia sú prasce! A tie hrdzavé hnusné smetiaky za tie prachy, čo platíme, by ich mohli už aj vymeniť,“ píše Andrea.