Často jazdíte v ľavom pruhu? Pozor, za priebežnú jazdu hrozí pokuta aj v meste


Pozor na tieto chyby na cestách. Priebežná jazda v meste môže vyjsť draho

Foto: Často jazdíte v ľavom pruhu? Pozor, za priebežnú jazdu hrozí pokuta aj v meste Foto: Ilustračné. Zdroj: canva.com

Mnohí slovenskí vodiči si neuvedomujú, že pravidlá priebežnej jazdy sa nevzťahujú len na diaľnice a rýchlostné cesty, ale čiastočne aj na jazdu v mestách. Priebežná jazda, ktorá zahŕňa dlhodobé zotrvávanie v ľavom alebo strednom pruhu, môže mať nepriaznivé dôsledky nielen pre plynulosť premávky, ale aj pre vodiča, ktorý sa dopúšťa tejto chyby, informuje portál autonoviny.sk.

Zákon o cestnej premávke jasne stanovuje, že mimo obce sa na cestách s viacerými pruhmi jazdí predovšetkým v pravom pruhu. Ľavý pruh je určený len na obchádzanie, predchádzanie, otáčanie alebo odbočovanie. Napriek tomu sa často stretávame s vodičmi, ktorí zotrvávajú v strednom pruhu, čo spôsobuje zníženie priepustnosti ciest a zvyšuje riziko nehodových situácií. Tento problém je obzvlášť častý na diaľniciach, kde mnoho vodičov považuje pravý pruh za „pomalý“ a určený iba pre kamióny, čo je nesprávne. Pokutu riskujú tí, ktorí sa pokúsia o predbehnutie zotrvaním v pravom pruhu.

Aké pravidlá platia v meste?

Priebežná jazda v meste si vyžaduje ešte väčšiu pozornosť. Zákon síce dovoľuje jazdu v ľavom pruhu, no nesmiete tým obmedzovať rýchlejšie idúce vozidlo. Aj v mestách teda platí, že vodič jazdiaci v ľavom pruhu musí umožniť rýchlejšie idúcim vozidlám predbiehanie, inak môže čeliť pokute za „brzdenie“ premávky. Aj keď za vami idúce auto prekračuje rýchlostný limit, ste povinní ho pustiť pred seba.

Ak vozidlo v pravom pruhu začne zrýchľovať a dorovná rýchlosť s autom v ľavom pruhu, pokutu dostane vodič v ľavom pruhu. V tomto prípade je najlepšie spomaliť, zaradiť sa do pravého pruhu a uvoľniť miesto pre rýchlejších vodičov. Nesnažte sa zbytočne zrýchľovať, inak vám môže pristáť pokuta nielen za blokovanie ľavého pruhu, ale aj za prekročenie rýchlosti.

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na nezávislé správy z regiónov


Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Trenčiansky kraj