Poslanci KDH navštívili kardiológiu v Trenčíne. Podľa nich sa tu porušuje zákonník práce a podajú podnet na Inšpektorát


KDH chce odvolať ministerku zdravotníctva za kolaps kardiológie v Trenčíne

Foto: Poslanci KDH navštívili kardiológiu v Trenčíne. Podľa nich sa tu porušuje zákonník práce a podajú podnet na Inšpektorát
Galéria: 3 fotky
Foto: FB KDH

Poslanci Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) zvolali vo štvrtok tlačovú konferenciu, aby sa vyjadrili ku stavu kardiologického oddelenia v Trenčíne, ktoré osobne navštívili. Výsledkom je iniciatíva na odvolanie ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej. 

Petra Stachura (KDH), prišiel do Fakultnej nemocnice v Trenčíne neohlásene, napriek tomu ho riaditeľ Michal Plesník podľa jeho slov prijal a došlo ku krátkemu dialógu. S personálom z kardiologického oddelenia hovoriť nemohol, pretože ich k mlčanlivosti zaväzuje zmluva. Hneď v úvode však skonštatoval, že tvrdenia, že oddelenie vedie jeden človek sa potvrdili. „Musím skonštatovať, že oddelenie visí na jednom lekárovi. Ten je požičaný z Banskej Bystrice a slúži nepretržite už niekoľko dní,” potvrdil Stachura.

Galéria: 3 fotky

Riaditeľ Plesník sám údajne potvrdil, že tento lekár je na dohodu a pokýva služby sám. „Slúži od pondelka do 13:00 na intervencií a rovnako zabezpečuje potom chod Jednotky intenzívnej starostlivosti a všetky konziliárne vyšetrenia čo sa týkajú oddelenia,” informuje poslanec Stachura. Riaditeľ mal navyše skonštatovať, že si nemyslí, že to nie je normálne a musí si pozrieť zákonník práce. Vedenie KDH podalo žiadosť na inšpektorát práce, aby preverilo konanie riaditeľa FNTN, keďže podľa nich došlo jednoznačne k jeho porušeniu. 


KDH upozornilo na tlačovej konferencií, že na základe zisteného, mala ministerka odvolať riaditeľa FNTN. „Riaditeľ odvolal primára Blaška, ktorý pomohol vybudovať kardiologické oddelenie. To spustilo kaskádu výpovedí zdravotníkov, čiže de facto rozložil jedno fungujúce oddelenie,” konštatuje Stachura.

Ministerka by podľa poslancov urobila lepšie, keby oddelenie zatvorila. Takáto, existujúca varianta je podľa nich tá najhoršia. KDH iniciuje odvolanie Dolinkovej. „Zrejme došlo k redukcií pacientov na oddelení. Primár tam celý týždeň nebol. Ministerka by urobila by lepšie, keby priznala, že toto nie je stav, kedy kardiologické oddelenie funguje,“ navrhuje Stachula a upozorňuje na skúsenosti ministerky Dolinkovej. „Ministerka nie je lekár, môžete ju opiť rožkom,” dodáva poslanec s tým, že rezort potrebuje odborné vedenie. 






Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Trenčiansky kraj