80. výročie SNP si Trenčania pripomenú 5. septembra pri pamätníku na Brezine


Pripomienka výročia SNP sa bude konať na Brezine

Foto: 80. výročie SNP si Trenčania pripomenú 5. septembra pri pamätníku na Brezine
Galéria: 8 fotiek
Foto: Mesto Trenčín

Blíži sa výročie Slovenského národného povstania (SNP) a s ním sú každoročne spojené slávnostné ceremónie na počesť obetiam a pripomienky víťazstva nad fašizmom. V lesoparku Brezina je pochovaných 69 obetí fašizmu z Trenčína. 

“Pôvodný Pamätník umučeným je v Dušovej doline v lesoparku Brezina a je venovaný 69 obetiam fašizmu, ktoré na týchto miestach popravili NemciAutormi pamätníka sú Ernest Krampl, František Gibala a Jozef Fizel, autor tŕňovej koruny, ktorú medzičasom, žiaľ, niekto odcudzil,” informovala nás hovorkyňa mesta Erika Ságová. 


Galéria: 8 fotiek

Obete z Trenčína popravili v období od októbra 1944 do apríla 1945. „Pamätník, dnes známy ako Memento, odhalili v roku 1946 a nachádza sa v lesoparku Brezina neďaleko Čerešňového sadu,” dopĺňa Ságová. Spomienková ceremónia sa pri príležitosti 80. výročia SNP v Trenčíne bude konať tento rok až 5. septembra.

Trenčianska samospráva chce počkať na začiatok školského roka, aby sa spomienkovej udalosti mohli zúčastniť aj žiaci mestských základných škôl,“ vysvetľuje hovorkyňa. Pamätník mesto pravidelne udržiava a čistí. Ku chránenému areálu má mesto dokonca spracovaný komplexný zámer obnovy. Schválil ho Krajský pamiatkový úrad Trenčín a Ministerstvo obrany SR - Úsek vojnových hrobov.

Prvá etapa obnovy areálu sa uskutočnila na jar tohto roka a je ňou úplne nová vlajkosláva. Pôvodná už bola totižto v nedostatočnom technickom aj estetickom stave. „Preto sme ju zdemontovali a novú umiestnili v oblúkovej línii za hrobovými miestami, má 10 stožiarov. Na hrobových poliach mesto zároveň kompletne vymenilo štrkovú výplň.Mesto na obnovu investovalo takmer 24.000 eur.


 

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na nezávislé správy z regiónov




Najnovšie zo Slovenska

Najnovšie správy Trenčiansky kraj