×

Pripojte sa k nám na WhatsAppe

Nezmeškajte najnovšie správy. Kliknutím na tlačidlo sa pripojíte k nášmu kanálu.

Pripojiť sa

Partizánske modernizuje dopravu. MHD bude čoskoro ekologická a bezemisná


Foto: Partizánske modernizuje dopravu. MHD bude čoskoro ekologická a bezemisná Foto: Partizánske, imhd.sk

 

Mesto Partizánske plánuje výrazné zlepšenie mestskej hromadnej dopravy (MHD) prostredníctvom nákupu bezemisných autobusov financovaných z fondov Európskej únie. Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR (MIRRI) schválilo pre mesto nenávratný finančný príspevok vo výške viac ako 3,5 milióna eur. Tento príspevok bude použitý nielen na nákup štyroch nových elektrických autobusov, ale aj na vybudovanie potrebnej infraštruktúry vrátane nabíjacích staníc. Samospráva o tom informovala na svojej webovej stránke.

Podľa primátora Jozefa Božika je cieľom samosprávy obstarať autobusy a potrebnú infraštruktúru do dvoch rokov od podpisu zmluvy, pričom najneskôr v roku 2027 by už mali nové autobusy jazdiť po meste. Tieto autobusy budú majetkom mesta, čo zabezpečí efektívnejšie hospodárenie s rozpočtom mesta, keďže odpisy nebudú zaťažovať výdavky na MHD.



Primátor chce zrekonštruovať aj stanicu

Do výzvy sa podľa primátora zapojilo mesto samostatne, nie v spolupráci s dopravcom, keďže mu bude budúci rok končiť zmluva o zabezpečení výkonov vo verejnom záujme. „Je to výhodnejšie, keďže autobusy budú mestským majetkom,“ podotkol Božik s tým, že doprava bez emisií by mala priniesť i to, že ľudia budú jazdiť z hľadiska mestského rozpočtu lacnejšie a ekologicky.

Tento projekt je súčasťou širšej stratégie zameranej na transformáciu regiónu hornej Nitry, ktorý čelí výzvam spojeným s ukončením výroby elektriny a tepla z hnedého uhlia. „V rámci integrovanej územnej stratégie chceme zabezpečiť i rekonštrukciu celého terminálu, kde aktuálne autobusy stoja. Jednak autobusovú stanicu ako takú a potom jej celého okolia. Rekonštrukciu zabezpečí nájomca a zároveň mesto. Predpokladám, že počas troch rokov sa model dopravy v Partizánskom zmení,“ dodal primátor.

 

Prečítajte si viac: