×

Pripojte sa k nám na WhatsAppe

Nezmeškajte najnovšie správy. Kliknutím na tlačidlo sa pripojíte k nášmu kanálu.

Pripojiť sa

FOTO: Púchovčan pestuje melóny na tony. Obávali sme sa, že to bude prepadák, teraz o ne zakopávame, tvrdí


FOTO: Púchovčan pestuje melóny na tony. Obávali sme sa, že to bude prepadák, teraz o ne zakopávame, tvrdí
Galéria: 6 fotiek
Foto: tvnoviny.sk

Púchovčan Martin Körmendy začal pestovať melóny ako pokus. Na jeho prekvapenie sa sadenice nie len ujali, ale vyprodukovali bohatú úrodu. Dnes vďaka teplej klíme zbiera melóny po tonách. Jeho príbeh priniesla TV Markíza.

Melónom sa dnes výborne darí dozrievať aj v severnejších častiach Slovenska. To či je melón zrelý vraj vieme spoznať podľa zvuku, no chce to však trochu tréningu, tvrdí pestovateľ. Tajomstvo je vraj v tom, že keď na neho zaklopeme, tak by mal dunieť ako by bol plný vody. „Dobrý melón spoznáte aj tak, že pri rezaní praská,” hovorí pestovateľ  Martin Körmendy.

Nový sad s melónmi vytvoril po prvýkrát a sám nečakal taký výsledok„Do poslednej chvíle sme sa obávali, že to pestovanie bude prepadák. Teraz, keď idem po poli, všetky melóny sú skryté vo vnútri pod listami, doslova o ne zakopávam,“ povedal pre tvnoviny majiteľ sadu Martin Körmendy.

Galéria: 6 fotiek

Síce je Púchov severnejšie, klíma sa zmenila na toľko, že melóny u nás bez problémov dozrievajú aj bez hnojenia. Na desatine hektára vypestovali takmer 6000 kilogramov. Pán Körmendy pestuje žlté, oranžové aj červené odrody. Aby melón dokázal rásť potrebuje najmä teplé noci. Ideálna teplota na rast je minimálne 15 stupňov. Pri piatich stupňoch totiž už hynie. „Júl a august tu však boli ukážkové. Za tieto za dva mesiace vypili 80-tisíc litrov,“ hovorí spokojný majiteľ.

Púchovčania ich pestujú bez chémie, len na slame. Sú naštepené na sadenici tekvice, čo zaručuje lepšiu adaptáciu. „Rastie oveľa rýchlejšie. Má silnejší aj mohutnejší koreňový systém, ako samotný melón, čiže dokáže si nasať vodu z väčšej hĺbky,“ vysvetľujú nám. Z celoslovenského pohľadu však pestovateľov ubúda. Likvidujú ich melóny z dovozu, ktoré sú lacnejšie a na trhu sa objavujú omnoho skôr, čo je veľká výhoda.
 



Prečítajte si viac: