Leto pomaly končí, no horúčavy neutíchajú. Počas najbližších dní sú vydané výstrahy pred vysokými teplotami


Trenčiansky kraj naďalej čaká horúce a suché počasie

Foto: Leto pomaly končí, no horúčavy neutíchajú. Počas najbližších dní sú vydané výstrahy pred vysokými teplotami Foto: Ilustračné. Zdroj: canva.com

Leto sa pomaly blíži ku koncu, no vysoké teploty v Trenčianskom kraji stále pretrvávajú. Napriek tomu, že september je zvyčajne mesiacom, kedy teploty začínajú klesať, tento rok sa horúčavy ešte stále držia. Pre najbližšie dni sú vydané výstrahy prvého aj druhého stupňa pred vysokými teplotami, ktoré sa môžu v Trenčianskom kraji pohybovať až okolo 35 °C.

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal na stredu 28. augusta výstrahy 2. stupňa pred vysokými teplotami pre okresy Prievidza a Partizánske. Trvať budú od 13:00 hod. do 18:00 hod. a maximálna teplota vzduchu môže dosiahnuť až +35 °C. V ostatných okresoch sú vydané výstrahy prvého stupňa pred vysokými teplotami, ktoré sa budú pohybovať od +32 °C do +33 °C.

Foto: SHMÚ

Počas sviatočného dňa, vo štvrtok 29. augusta sú vydané výstrahy prvého stupňa pre všetky okresy Trenčianskeho kraja. Teploty sa budú pohybovať medzi +33 °C až +34 °C. Trvať budú od 13:00 hod. do 18:00 hod.

piatok 30. augusta teploty opäť stúpnu, a to opäť najmä v okresoch Prievidza a Partizánske, kde sa budú pohybovať okolo +35 °C a trvať budú od 13:00 hod. do 18:00 hod. V ostatných okresoch očakávajte maximálne teploty od +33 °C až +34 °C.


Pôda je veľmi suchá, chýbajú zrážky

Aj keď je september zvyčajne spojený s príjemnejšími, chladnejšími podmienkami, tento rok začína mesiac s výnimočne teplým a suchým počasím. Podobne bude na celom Slovensku.

„Naše územie už niekoľko týždňov zažíva nezvyčajne teplé počasie, ktoré je prerušované sériami búrok. Tieto búrky síce prinášajú lokálne aj výraznejšie zrážky, no takéto zrážky pôde príliš nepomáhajú. Pôda je totiž veľmi suchá a takéto prudké zrážky väčšinou len stečú a pôda ich nestíha absorbovať,“ upozorňujú z imeteo.sk

Ako ďalej priblížili, na našom území sme aktuálne prekročili doteraz najvyššie hodnoty pôdneho sucha, ktoré toto leto na Slovensku zaznamenali. „Na viac ako 60% Slovenska máme sucho, pričom na viac ako 4% panuje extrémne sucho,“ ozrejmili.

Očakávajú sa aj mierne dažde, ktoré môžu priniesť určité ochladenie, no väčšina dní zostane suchá a horúca. Preto je dôležité dodržiavať odporúčania na ochranu pred slnkom a hydratáciu, aby sa predišlo zdravotným komplikáciám spojeným s vysokými teplotami​.



Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Trenčiansky kraj