×

Pripojte sa k nám na WhatsAppe

Nezmeškajte najnovšie správy. Kliknutím na tlačidlo sa pripojíte k nášmu kanálu.

Pripojiť sa

Či v trenčianskej nemocnici došlo k výmene potrubia bude preverovať vyšetrovateľ. Padlo aj trestné oznámenie


Foto: Či v trenčianskej nemocnici došlo k výmene potrubia bude preverovať vyšetrovateľ. Padlo aj trestné oznámenie
Galéria: 2 fotky
Foto: FNTN/Pexels

Bývalá štátna tajomníčka ministerstva zdravotníctva podala trestné oznámenie vo veci výmeny potrubia vo Fakultnej nemocnici v Trenčíne. Návrh Lenky Dunajovej Družkovskej vo veci rekonštrukcie teplovodných rozvodov odmietol vyšetrovateľ, no Trenčiansky krajský prokurátor Roman Kutiš zrušil minulý týždeň jeho rozhodnutie, informuje denník SME.

Pred časom sme v článku Trenčínak upozornili, že vo Fakultnej nemocnici v Trenčíne sa okrem kardiológie, ktorú viedol jeden lekár, dejú podozrivé veci aj ohľadom dokazovania výmeny potrubia v kotolni nemocnice, ktoré malo byť podľa niektorých len premaľované, no faktúra za kompletnú výmenu zaplatená. 

Galéria: 2 fotky

Teplovodné rozvody v trenčianskej fakultnej nemocnici mala na základe koncesnej zmluvy z roku 2019 vymeniť firma Camase. Na základe viacerých indícií však existuje dôvodné podozrenie, že ich nevymenila za nové, len staré premaľovala, píše denník SME. Skutočnosti má podľa rozhodnutia prokurátora teraz preveriť vyšetrovateľ.


Ku podozreniam o funkčnosti potrubia viedlo aj zistenie hygienikov zo septembra 2023 minulého roka, na základe ktorého našli vo vzorkách v teplej vode v trenčianskej nemocnici nebezpečnú baktériu legionella. Táto baktéria, ktorá spôsobuje napríklad akútny zápal pľúc a podľa odborníkov sa nachádza práve v starých a zanedbaných vodovodných potrubiach.

Galéria: 2 fotky

Zrušujem ako neopodstatnené a predčasné uznesenie vyšetrovateľa Okresného riaditeľstva PZ v Trenčíne, odbor kriminálnej polície, ktorým rozhodol o odmietnutí trestného oznámenia Lenky Dunajovej Družkovskej pre podozrenie zo spáchania obzvlášť závažného zločinu podvodu a vyšetrovateľovi opäť ukladám, aby vo veci znovu konal a rozhodol,” píše v uznesení z 28. augusta, ktoré má denník SME k dispozícií, prokurátor Kutiš.

Vyšetrovateľ sa pri preverovaní trestného oznámenia podľa Kutiša dopustil viacerých chýb ako napríklad nezabezpečil do vyšetrovacieho spisu obidva znalecké posudky, ktoré vznikli práve z dôvodu rekonštrukcie. V uznesení uvádza, že jedným disponoval šéf predstavenstva Camase Boris Lorenc a druhý si dala urobiť nemocnica za jej predchádzajúceho šéfa Tomáša Janíka. Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas) ho odvolala na konci minulého roka a do funkcie vymenovala Michala Plesníka.



Prečítajte si viac: