Pedagógovia z Gymnázia v Trenčíne si zvolili riaditeľku, no župan ju odmietol vymenovať. Tá podala odvolanie


Foto: Pedagógovia z Gymnázia v Trenčíne si zvolili riaditeľku, no župan ju odmietol vymenovať. Tá podala odvolanie
Galéria: 3 fotky
Foto: TSK

Pedagógovia z Gymnázia Ľudovíta Štúra v Trenčíne sa pýtajú, či je ešte demokracia, po tom, čo si zvolili novú riaditeľku školy, ale trenčiansky župan Jaroslav Baška ju odmietol vymenovať do funkcie. Vraj nespĺňa kritéria, ktoré zriaďovateľ (TSK) očakáva. Informuje o tom denník SME, po vyjadrení učiteľky z Gymnázia, ktorá na sociálnej sieti upozornila na nevymenovanie ich kandidátky. 

Z tohto dôvodu plánujú učitelia poslať rade školy a úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja otvorený list, v ktorom chcú vyjadriť svoj nesúhlas s týmto konaním, ktoré považujú za nedemokratické. Trenčianska župa sa bráni tým, že na takéto rozhodnutie majú plné právo. Podľa nich predložená koncepcia zvolenej kandidátky nespĺňa kritéria, ktoré ako zriaďovateľ od riaditeľky školy očakávajú.

Galéria: 3 fotky


Učiteľka Iveta Liptáková, z Gymnázia Ľudovíta Štúra v Trenčíne, napísala na svojom profile s čím konkrétne mala v tomto prípade problém. „Mne sa nepáči systém, ktorý bol použitý. Myslím si, že keď tu máme demokraciu a tvárime sa, že funguje, tak by sme mali podľa nej fungovať. Keď už niekoho zvolili, tak by ho mali i vymenovať. Je pravda, že predseda má právo urobiť, to čo urobil. Nepáči sa mi ten štýl, akým to spravil,“ napísala 22. augusta.

Nevymenovanú kandidátku zvolili podľa jej slov o jeden hlas, čo je však bežné. 

Pedagógovia ďalej uviedli, že im neprekáža druhý kandidát, ktorý je momentálne poverený riadením školy, no prekáža im princíp akým sa po voľbe postupuje. Školu vedie dočasne Tomáš Žatko, ktorý donedávna vykonával na gymnáziu post zástupcu. Dočasného riaditeľa bude robiť kým sa celé výberové konanie nezopakuje. Žiadosti na výberové konanie sa musia podať do 26. septembra. Nevymenovaná kandidátka Timková podala odvolanie.