Smutná správa z bojnickej zoo: Po levovi museli uspať aj Dianu, obľúbený jaguár bol z nelegálneho chovu


V bojnickej zoo prišli o ďalšie zviera. Po levovi museli uspať aj jaguára

Foto: Smutná správa z bojnickej zoo: Po levovi museli uspať aj Dianu, obľúbený jaguár bol z nelegálneho chovu Foto: Zoo Bojnice

V utorok popoludní sa bojnická zoo musela rozlúčiť so svojou dlhoročnou obyvateľkou, samičkou jaguára amerického menom Diana. Narodila sa v roku 2000, do Bojníc prišla v roku 2006 z nelegálneho chovu.

„Pôvodný majiteľ jej dal operačne odstrániť pazúry, čo nám znemožnilo spojiť Dianu s partnerom. Pazúry sú totiž významnou súčasťou komunikácie. Jej príbeh sa stal však upozornením na problémy nelegálnych chovov,“ vysvetlila zoo.

Napriek svojmu hendikepu sa Diana v Bojniciach tešila vynikajúcej starostlivosti a bola známa svojou miernou a priateľskou povahou. Ošetrovateľky s úsmevom hovorili, že dokázala očariť aj svojich “susedov”.

Dožila sa vysokého veku

Vo voľnej prírode sa jaguár americký dožíva zvyčajne 11 až 12 rokov, v ľudskej starostlivosti však môžu žiť dlhšie. Diana sa dožila úctyhodných 24 rokov, čo je dôkazom o výnimočnej starostlivosti, ktorej sa jej v Bojniciach dostávalo. Posledné mesiace však pre ňu boli náročné, pretože sa u nej začali objavovať rôzne zdravotné komplikácie.

„Včera sa jej zdravotný stav rapídne zhoršil. Po obhliadke veterinárnym lekárom sme preto pristúpili k neľahkému rozhodnutiu a Dianu sme uspali,smutne dodali zo zoo. Na záver sa ešte poďakovali ošetrovateľkám, vďaka ktorým sa Diana dožila takého vysokého veku.



Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Trenčiansky kraj