V Partizánskom sa spustil projekt na boj proti šikane. Zapojiť sa môžu okrem detí a učiteľov aj rodičia


V Partizánskom sa spustil projekt na boj proti šikane

Foto: V Partizánskom sa spustil projekt na boj proti šikane. Zapojiť sa môžu okrem detí a učiteľov aj rodičia Foto: Združenie miest a obcí Slovenska

V Partizánskom v spolupráci Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) a Úradu komisára pre deti sa spustil projekt s názvom Akadémia prevencie proti šikane. Jeho cieľom je aktívne bojovať proti šikane na základných školách na Slovensku. Informuje o tom na svojej oficiálnej stránke ZMOS.

Projekt má zabezpečiť zvýšenie povedomia medzi študentmi, pedagógmi a rodičmi o dôležitosti otvorenej komunikácie a budovania bezpečného školského prostredia. Založený je tak na systematických rozhovoroch s deťmi, učiteľmi a rodičmi.

„Vytváranie bezpečného prostredia pre naše deti je pre ZMOS kľúčovou prioritou. Akadémia prevencie proti šikane je konkrétnym krokom, ktorým chceme zmeniť atmosféru na školách a posilniť zodpovednosť všetkých zúčastnených strán. Týmto projektom chceme inšpirovať nielen školy, ale aj celé komunity, aby sa šikane postavili aktívne a spoločne,“ uviedol predseda ZMOS Jozef Božik.

„Rozhovory o šikane sú prvým krokom k jej potlačeniu. Naša práca je založená na počúvaní detí hľadaní riešení spoločne s pedagógmi a rodičmi. Cieľom Akadémie je nielen vzdelávať, ale aj vytvoriť platformu, kde budú deti cítiť, že ich hlas je vypočutý,“ dodal Komisár pre deti Jozef Mikloško.


Dnešného podujatia sa zúčastnilo viac ako 250 žiakov ôsmeho a deviateho ročníka či 60 riaditeľov, učiteľov a členov podporných tímov zo šiestich základných škôl v Partizánskom. Počas neho si mohli vypočuť diskusie s odborníkmi z Úradu komisára pre deti, zástupcami ZMOS, študentami, pedagogickými asistentmi, školskými psychológmi a ďalšími členmi podporných tímov.

Predstavila sa aj spoločná publikácia proti šikane, ktorá bude distribuovaná školám po celom Slovensku. Poskytne školám a rodičom praktické rady a metodiky na identifikáciu a riešenie prípadov šikany, ako aj na prevenciu jej výskytu. Akadémia prevencie proti šikane sa bude postupne presúvať aj na ostatné slovenské základné školy.


Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na nezávislé správy z regiónov


Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Trenčiansky kraj