×

Pripojte sa k nám na WhatsAppe

Nezmeškajte najnovšie správy. Kliknutím na tlačidlo sa pripojíte k nášmu kanálu.

Pripojiť sa

Čaká nás tisícročná voda z roku 2013? Povodne hrozia nielen v okolí Trenčína, ale aj Bratislavy a Žiliny


Foto: Čaká nás tisícročná voda z roku 2013? Povodne hrozia nielen v okolí Trenčína, ale aj Bratislavy a Žiliny Foto: Redakcia

Kým minulý týždeň na veľkej časti územia Slovenska ešte doznievali extrémne letné horúčavy, v najbližších dňoch nás čaká nielen výrazné ochladenie, ale aj silné dažde. Tie sa majú podľa predpovedí odborníkov koncentrovať predovšetkým na západ krajiny. Zrážky budú také silné, že hrozia povodne. A to nie hocijaké, vylúčená nie je ani tisícročná voda.

„Nepriaznivé počasie, ktoré čaká celú našu oblasť, odštartuje v stredu večer a na Slovensku sa nepriaznivé počasie naplno prejaví vo štvrtok popoludní. Od piatka až do konca víkendu by malo extrémne výdatne pršať. Na vine je tlaková níž, ktorá sa bude presúvať z Jadranu priamo nad našu oblasť, kde sa udrží niekoľko dní. Táto tlaková níž bude čerpať energiu z veľmi teplého Jadranského a Stredozemného mora a práve výrazný odpar z tejto oblasti sa prejaví na počasí u nás,“ vysvetľuje špecializovaný portál imeteo.sk.

Silné dažde pravdepodobne spôsobia na viacerých vodných tokoch povodne. Do nedeľňajšieho rána totiž môže napršať až 200 litrov vody na meter štvorcový. To bude mať vplyv na výrazné zvýšenie hladiny riek, najväčšmi sa očakáva na Dunaji, Morave a Váhu. Povodňami tak môžu byť postihnuté oblasti v Bratislavskom, Trnavskom, Trenčianskom a Žilinskom kraji. Predpovede zatiaľ naznačujú, že povodne by mohli prekonať ticícročnú vodu, ktorá Slovensko potrápila v roku 2013.

Zdroj: SHMU

„Od štvrtka až do nedele nás čaká ďalšia - navyše dlho trvajúca - vlna zrážok, väčšinou výdatnejšia ako tá včerajšia/dnešná. V konkrétnych úhrnoch pre jednotlivé lokality je však stále vysoká neistota, no z pravdepodobnostných výstupov modelu ECMWF je možné odhadovať, že najviac zrážok opäť spadne na západe a severe územia,“ informuje Slovenský hydrometeorologický ústav.

Na horách sa tak môžeme dočkať aj prvého snehu. Dokonca na horách budú zrážky aj snehové, najmä v polohách nad cca 1500 m, prechodne však aj nižšie. Predovšetkým v západnej polovici územia bude aj silno veterno, teda zrážkové úhrny budú na návetriach ešte zvýraznené náveterným efektom (na záveternej strane pohorí naopak zoslabené oproti uvedenej predpovedi), dodáva SHMÚ.

Prečítajte si viac: