×

Pripojte sa k nám na WhatsAppe

Nezmeškajte najnovšie správy. Kliknutím na tlačidlo sa pripojíte k nášmu kanálu.

Pripojiť sa

Dnes sa pripravte na množstvo zrážok. V celom Trenčianskom kraji platia výstrahy pred dažďom, hrozia aj povodne


Foto: Dnes sa pripravte na množstvo zrážok. V celom Trenčianskom kraji platia výstrahy pred dažďom, hrozia aj povodne Foto: Ilustračné. Zdroj: canva.com

V Trenčianskom kraji sa v najbližších dňoch pripravte na ochladenie a intenzívne zrážky. Po včerajšom slnečnom počasí, kedy denné teploty dosahovali až 22 °C, sa dnes očakáva silný dážď s teplotami okolo 16 °C. V celom kraji vydali meteorológovia výstrahy pred dažďom. 

V okresoch Považská Bystrica, Púchov, Ilava, Trenčín, Bánovce nad Bebravou, Nové Mesto nad Váhom a Myjava platia výstrahy druhého stupňa od dnešného dňa 6:00 do pondelka 16. septembra 18:00 hod. V týchto okresoch sa miestami očakáva výskyt dažďa s úhrnom zrážok 120 až 180 milimetrov.

„Tento úhrn zrážok predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Predpokladaný úhrn a intenzita zrážok sú v danej ročnej dobe a oblasti nadpriemerné a pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká,“ upozorňuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

V okresoch Prievidza a Partizánske sa očakávajú miernejšie zrážky, no napriek tomu pre ne platí výstraha prvého stupňa. Tá potrvá od dnešného dňa 18:00 do 16. septembra 18:00 hod. Tam sa očakáva úhrn zrážok 70 až 120 milimetrov.

V nasledujúcich dňoch majú zasiahnuť celé Slovensko naozaj extrémne zrážky. „Vo štvrtok ešte dážď príliš výdatný nebude, ale v piatok naberie mimoriadne na sile a pršať bude s výdatnými hodinovými úhrnmi. Slovensko čaká séria výdatných dažďov, ktoré vyvolajú povodne,“ upozorňuje portál imeteo.sk.


Pre celý Trenčiansky kraj platí od piatka 13. septembra 12:00 do nedele 15. septembra 20:00 hod. výstraha druhého stupňa pred povodňami. „Vzhľadom na očakávaný trvalý dážď je predpoklad vzostupu vodných hladín na tokoch, s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom PA. Je predpoklad výskytu sprievodných povodňových javov aj mimo vodných tokov,“ varujú meteorológovia.

 

Prečítajte si viac: