×

Pripojte sa k nám na WhatsAppe

Nezmeškajte najnovšie správy. Kliknutím na tlačidlo sa pripojíte k nášmu kanálu.

Pripojiť sa

Trenčianske schodisko terčom kritiky. Zjazd pre cyklistov a kočíky sa reálne nedá využiť


Foto: Trenčianske schodisko terčom kritiky. Zjazd pre cyklistov a kočíky sa reálne nedá využiť Foto: Facebook/Jozef Velky

Aj napriek tomu, že sa mestá snažia neustále zlepšovať podmienky pre svojich obyvateľov, nie vždy to ide podľa predstáv. Podobne je to aj v Trenčíne, kde cyklisti poukázali na menšiu chybičku krásy na novom páse pre bicykle na Hasičskej ulici. Nachádza sa pár centimetrov od zábradlia, čo im cestu cez schodisko príliš neuľahčuje. V dôsledku toho sa z novinky dlho netešili, naďalej používajú pôvodný pás.

„Ako ísť s bicyklom dole po novom páse bez toho, aby ste nenarazili s pedálom o zábradlie?“ pýta sa skúsených cyklistov Jozef. Podľa Juraja sa dá pohodlne prejsť len vtedy, keď sa nahne bicykel. Postačilo by, ak by sa pás posunul o 10 centimetrov ďalej, avšak s daným návrhom zas nie sú spokojní chodci. Pýtajú sa, ako sa majú potom chytiť zábradlia.

„Keby sa to posunulo, tak tadiaľ za chvíľu nikto neprejde. Už teraz je to schodisko rozdelené na deväť segmentov: plošina-schodíky-plošina-zábradlie-nový pas-schodisko-zábradlie-schodisko-nový pás,“ uviedol na margo toho Jakub.

O to horšie sú na tom mamičky s kočíkmi či ľudia na invalidnom vozíku. Podľa ich skúseností sa tadiaľ nedá prejsť. Schody majú byť v zanedbanom stave, čo znižuje bezpečnosť. V dôsledku toho sú nútení prechádzať nie príliš vábivými podchodmi. Situáciu by mohli vyriešiť výťahy.

„Predstavte si zimu, sneh alebo ťažký zimný kočík, kde je nielen dieťa, ale aj taška zavesená na madle, dole košík preplnený nákupom, zimná deka, perinka, fusak, hračky, kryt na nohy, plášť do dažďa. Teraz mamička nielen drží, ale aj vyrovnáva kočík jednou rukou v rukaviciach na tych šmykľavých pásoch pre kočíky. Druhou rukou sa sama drží madla, aby ju tá váha nestihla a ešte sa musí nohami trafiť do tých úzkych schodíkov, kde prekáža brzda na kočíku medzi kolesami. Vy tu pištíte, že vám pedálik vráža o zábradlie? Ako vážne?“ priblížila pravidelnú situáciu mamičiek Adrienne.

Je vraj možné, že daný zjazd má slúžiť len pre kolobežky. Podľa informácií miestnych bol však osadený v rámci budovania cyklotrasy medzi centrom mesta a hrádzou. V súvislosti s tým slúži najmä pre cyklistov.











Prečítajte si viac: