×

Pripojte sa k nám na WhatsAppe

Nezmeškajte najnovšie správy. Kliknutím na tlačidlo sa pripojíte k nášmu kanálu.

Pripojiť sa

Trenčianska samospráva sa pripravuje na povodne. Ohrozené sú najmä oblasti Kubrá, Kubrica, Juh či Belá


Foto: Trenčianska samospráva sa pripravuje na povodne. Ohrozené sú najmä oblasti Kubrá, Kubrica, Juh či Belá Foto: Facebook/Mesto Trenčín

 

Meteorológovia varujú pred výdatnými zrážkami, ktoré majú zasiahnuť západné Slovensko najmä v piatok a sobotu. Extrémne dažde udrú aj v Trenčianskom kraji. Predpokladá sa, že silné dažde môžu spôsobiť zvýšenie hladín vodných tokov, čo zvyšuje riziko záplav a prívalových vôd. Z tohto dôvodu sú ohrozené najmä oblasti ako Kubrá, Kubrica, Juh (Východná ulica), Belá (pri Tescu) a Horné Orechové. Trenčianska samospráva o tom informovala na svojej webovej stránke.



„Už vopred, preventívne, komunikujeme aj s miestnymi dobrovoľnými hasičmi. V prípade potreby budeme mať k dispozícii takmer 600 vriec s pieskom. Mestská polícia bude monitorovať situáciu v jednotlivých mestských častiach,“ uviedli z radnice. 

Cez víkend sa očakáva ochladenie sprevádzané silným vetrom. Mestské úrady preto prijali preventívne opatrenia a od štvrtka 12. septembra do konca týždňa budú všetky školské areály v Trenčíne zatvorené pre verejnosť, nebude možné v nich športovať. „Ak by došlo k zaplaveniu podjazdov, ktorými prechádzajú autobusy MHD, budeme vás informovať o zmenách v trasovaní MHD,“ ozrejmili z mesta.

Hoci sa presný vývoj počasia nedá jednoznačne predpovedať, je potrebné byť pripravení a neriskovať zdravie ani majetok. „Možno sa obavy a predpovede na území nášho mesta napokon nepotvrdia, no buďme pripravení. Je dôležité, aby sme neriskovali a neohrozovali svoj život, zdravie a majetok,“ dodali z radnice.

Toto sú odporúčania mesta Trenčín:

  • Od štvrtka 12. septembra do pondelka 16. septembra 2024 (vrátane) nevstupujte do lesoparku Brezina ani do žiadnych parkov, nezdržiavajte sa v prírode. Silný vietor môže vyvracať stromy.
  • Pre ochranu majetku preparkujte svoje autá z Východnej ulice (najmä z jej dolnej časti) už počas štvrtka (12. 9. 2024).
  • Vyhnite sa parkovacím miestam v tesnej blízkosti vzrastlých drevín. Môže dôjsť k zlomeniu aj zdravých stromov.
  • Osobné automobily šoférujte len v nevyhnutných prípadoch. Ak musíte cestovať, znížte rýchlosť a jazdite opatrne. Pri nárazových, prívalových dažďoch býva nielen znížená viditeľnosť, ale môže dôjsť i k zaplaveniu viacerých podjazdov.
  • Buďte v bezpečí domova a sledujte predpoveď počasia. Ak by došlo k zaplaveniu územia, kde žijete, zostaňte pokojní. Riaďte sa pokynmi, ktoré budeme v spolupráci s hasičmi, políciou i záchrannými zložkami zverejňovať na webovej stránke mesta i sociálnych sieťach, vrátane aplikácie Munipolis.
  • Počas búrky vypnite elektrické spotrebiče, aby ste znížili riziko úrazu elektrickým prúdom v prípade blesku.
  • Ak by došlo k zaplaveniu obytných priestorov, vrátane pivníc či garáží, ihneď vypnite prívod elektrickej energie. Voda je dobrým vodičom elektrického prúdu!
  • Ak na víkend odchádzate mimo svojho bydliska, nezabudnite preventívne vypnúť hlavný prívod elektrického prúdu.
  • Uistite sa, či sú v poriadku a bezpečí vaši blízki, susedia, či domáce zvieratá.

Dôležité:

  • V prípade ohrozenia života, zdravia alebo majetku okamžite volajte tiesňovú linku 112.

Prečítajte si viac: