×

Pripojte sa k nám na WhatsAppe

Nezmeškajte najnovšie správy. Kliknutím na tlačidlo sa pripojíte k nášmu kanálu.

Pripojiť sa

HHC, ktoré slúži ako náhrada za konope už nebude voľne dostupné, parlament ju zaradil medzi nelegálne látky


Foto: HHC, ktoré slúži ako náhrada za konope už nebude voľne dostupné, parlament ju zaradil medzi nelegálne látky Foto: NÚDCH

Výrobky s látkou HHC sa voľne predávajú v automatoch. Predovšetkým mládež túto látku využíva ako náhradu za látku THC, ktorá sa nachádza v marihuane a hašiši. Vláda zákaz predaja HHC schválila ešte v máji, definitívne o obmedzení rozhodol parlament.

„Informácie z prebiehajúcich výskumov týkajúcich sa účinkov HHC a príbuzných látok naznačujú potenciál vytvárania návyku, ako aj psychickú a fyzickú závislosť charakterizovanú zmenami správania a závažnými zdravotnými a psychosociálnymi dôsledkami,“ píše sa v dôvodovej správe schváleného zákona.

Látka sa predáva predovšetkým vo forme sušiny, ako náplň do e-cigariet, ale aj vo forme cukríkov. Ministerstvo zdravotníctva na sociálnej sieti uviedlo, že zaradenie HHC medzi psychoaktívne látky znamená, že už nebude legálny predaj samotnej látky, alebo výrobkov, ktoré obsahuje.



Zvlášť nebezpečné je HHC pre deti a mládež kvôli možnému vytvoreniu návyku. Pri jeho užívaní však vznikajú aj ďalšie zdravotné komplikácie.

Deti k nám prídu častokrát s poruchou vedomia, v bezvedomí, výrazne podchladené, môžu a nemusia mať výpadok pamäte na túto udalosť. Toto bezvedomie alebo porucha vedomia môže trvať až niekoľko hodín. Ešte predtým, ako sa dostanú do bezvedomia, je tu veľké riziko nechceného sebapoškodenia, dieťa môže zakopnúť, spadnúť pod dopravný prostriedok alebo z výšky a vážne sa zraniť, alebo v bezvedomí vdýchnuť do dýchacích ciest žalúdočný obsah a udusiť sa. Ďalším rizikom je, že HHC sa môže pridávať do nápojov a iných jedál bez vedomia užívateľa, v dôsledku čoho sa môže niekto intoxikovať aj bez svojho vedomia,“ informoval ešte v októbri 2023 Národný ústav detských chorôb ešte v októbri 2023.

Prečítajte si viac: