×

Pripojte sa k nám na WhatsAppe

Nezmeškajte najnovšie správy. Kliknutím na tlačidlo sa pripojíte k nášmu kanálu.

Pripojiť sa

FOTO: Prievidza aj Ilava sú pripravené na silné dažde. Samosprávy podnikli preventívne protipovodňové opatrenia


FOTO: Prievidza aj Ilava sú pripravené na silné dažde. Samosprávy podnikli preventívne protipovodňové opatrenia
Galéria: 7 fotiek
Foto: Facebook/Mesto Prievidza

Vzhľadom na nadchádzajúce daždivé počasie a výstrahy pred povodňami sa v Prievidzi prijímajú rozsiahle protipovodňové opatrenia. „Všetky úseky v meste boli dôkladne skontrolované, zábrany sú pripravené a pohotovostné služby rozdelené. Protipovodňový vozík je pripravený na okamžité nasadenie,“ informovala prievidzská samospráva na sociálnej sieti.

Mesto sa sústredí aj na kritické úseky, ako sú oblasti pod mostami, kde je vozovka prirodzene nižšie položená, a prevencia je obmedzená. Napriek tomu urobili všetky možné kroky na ochranu obyvateľov.

V Dubnici zatvorili park

V Dubnici nad Váhom preventívne až do odvolania uzatvorili Park Jána Baltazára Magina. Predpoveď počasia momentálne nie je priaznivá a upokojenie situácie sa predpokladá začiatkom budúceho týždňa.


Sériu preventívnych opatrení pred hroziacimi záplavami prijalo aj mesto Trenčianske Teplice. Technické služby čistia odvodňovací vpust a rigol nad základnou školou, čím zlepšujú odtok vody z kritických miest. V mestských lesoch už v júni zabezpečili prekopanie približovacích liniek, ktoré pomôže regulovať tok vody v lesnom prostredí.

Vodohospodári začali s odpúšťaním priehrady Baračka, aby vytvorili dostatočnú kapacitu pre prívalovú vodu. Tento proces bude pokračovať aj v priebehu nasledujúcich dní. „Zároveň pozorne monitorujeme stav vody v koryte potoka Teplička,“ dodávajú z mesta.

V Novom Meste nad Váhom zasadal krízový štáb v okamihu, ako sa začali objavovať informácie o extrémnom počasí. Zástupcovia mesta a odborníci diskutovali o preventívnych krokoch a pripravili plán opatrení. Najväčším rozhodnutím bolo zrušenie tradičného jarmoku z dôvodu obáv o bezpečnosť návštevníkov.


„Medzi hlavné opatrenia, ktoré boli naplánované, je i plán dočasných dopravných obmedzení na miestach, kde sa predpokladá, že by mohlo dôjsť k lokálnym zatopeniam ulíc,“ priblížili z radnice. Rovnako pripravili aj protipovodňové zábrany ak by hrozilo vybreženie potoka Klanečnice v Mnešiciach. V pohotovosti budú všetky mestské služby, vrátane technických služieb a polície, ktoré budú nepretržite monitorovať situáciu.

V Ilave dnes taktiež zasadal mestský krízový štáb, ktorý dnes ráno zvolal primátor Viktor Wiedermann. Včera sa začali preventívne práce na zabezpečenie ochrany proti záplavám. Pripravovali sa pieskové vrecia, kontrolovali sa zásoby v civilnej ochrane a monitorovali sa miestne vodné toky. Vedenie mesta úzko spolupracovalo s dobrovoľnými hasičskými zbormi Ilava a Iliavka.

„Vedenie mesta komunikovalo aj so Správou ciest TSK najmä ohľadom železničného podjazdu, ktorý v minulosti zvyklo zatápať. Aktuálne je v dobrom prevádzky schopnom stave,“ dodali z ilavskej samosprávy s tým, že aktívne monitoruje situáciu a má pracovníkov v pohotovosti.

Galéria: 7 fotiek

V Handlovej zasadal krízový štáb už včera. Na území mesta čistia dažďové vpusty, čistili sa rigoly a situácia je monitorovaná členmi krízového štábu, ktorí ostávajú na víkend v pohotovosti. K predpokladaným zvýšeným zrážkam a hrozbe povodní zvolala primátorka mesta Silvia Grúberová preventívne krízový štáb.

„Prvoradé je, aby obyvatelia zachovali pokoj a rozvahu, chránili svoje zdravie a zabezpečili si aj preventívne svoj majetok. V prípade, že sa naplnia prognózy viacerých meteorologických predpovedí, ktoré hovoria o nadmernom množstve zrážok a povodní z trvalého dažďa, je možné, že i napriek preventívnym opatreniam, ktoré sa vykonali a príprave mesta môže dôjsť k vybreženiu rieky Handlovky a niektorých jej tokov,“ povedala primátorka.

Mesto zároveň žiada majiteľov áut, aby pokiaľ je to možné, využívali na parkovanie oficiálne parkovacie plochy, neparkovali svoje vozidlá pod rizikovými stromami, elektrickými stĺpmi, respektíve billboardmi.



Prečítajte si viac: