×

Pripojte sa k nám na WhatsAppe

Nezmeškajte najnovšie správy. Kliknutím na tlačidlo sa pripojíte k nášmu kanálu.

Pripojiť sa

Mŕtvi muži v banskej šachte v obci Koš išli pravdepodobne kradnúť. Dnu sa dostali prebúraním steny


Foto: Mŕtvi muži v banskej šachte v obci Koš išli pravdepodobne kradnúť. Dnu sa dostali prebúraním steny Foto: jojnoviny.sk

V obci Koš v Prievidzskom okrese našli záchranári včera ráno dve mŕtve telá. Na výjazde do bývalej vetracej šachty, kde sa mali nachádzať dvaja ľudia, objavili už len dve telá bez známok života. Podľa televízie Joj išlo pravdepodobne o zlodejov. Dnu sa dostali zrejme prebúraním steny.

 „Na základe signalizácie dverí dispečer kontaktoval strážnu službu. Polícia tu zadržala pri násilnom vniknutí dve osoby. Žiaľ, tentokrát podcenenie nebezpečného prostredia bane vyústilo do nešťastia,” potvrdila pre noviny.sk hovorkyňa Hornonitrianskych baní Prievidza Adriana Siváková

Muži poškodili pri nezákonnom vstupe do objektu mreže, ktoré služba neskôr opravila. Situácia sa však zopakovala v pondelok ráno, keď údržbová služba preverovala objekt a opäť nahlásila prítomnosť dvoch ľudí. Muži tentokrát prebúrali stenu. Banskí záchranári zistili, že sa nachádzajú pod úrovňou zeme, zhruba v 10 až 12 metrovej hĺbke.


Záchranári sa snažili mužov oživovať, no žiaľ neúspešne. Pravdepodobná príčina ich smrti je teda udusenie. V mieste kde sa nachádzali bolo len 14 percent kyslíka. Do rána došlo k poklesu tlaku takže došlo k vytlačeniu splodín z podzemia.

Podľa polície Trenčianskeho kraja bola šachta dva roky uzatvorená. Za účelom zistenia presnej príčiny smrti bolo u nebohých nariadené vykonanie súdnej pitvy. Polícia začala trestné stíhanie vo veci prečinu usmrtenia.

„Príčiny a okolnosti tejto tragickej udalosti sú predmetom vyšetrovania,“ spresnila polícia na sociálnej sieti.

Prečítajte si viac: