×

Pripojte sa k nám na WhatsAppe

Nezmeškajte najnovšie správy. Kliknutím na tlačidlo sa pripojíte k nášmu kanálu.

Pripojiť sa

Pozor na kontamináciu vody v studniach. Pred pitím vody si overte jej kvalitu, odporúčajú mestá a obce


Foto: Pozor na kontamináciu vody v studniach. Pred pitím vody si overte jej kvalitu, odporúčajú mestá a obce Foto: Ilustračné. Zdroj: canva.com

Kvôli pretrvávajúcim hustým dažďom a záplavám treba byť na pozore a je potrebné venovať zvýšenú pozornosť viacerým aspektom. Jedným z hlavných problémov, ktoré môžu vzniknúť v dôsledku výdatného dažďa a záplav, je kontaminácia studní. Informovali o tom viaceré samosprávy Trenčianskeho kraja.

Kontaminácia vody v studniach počas povodní je vážnym rizikom, pretože povodňová voda môže preniknúť do podzemných zdrojov vody a znečistiť ich rôznymi látkami. Medzi hlavné riziká patria:

  • Biologické znečistenie: Povodne môžu do studní zaviesť patogény ako baktérie, vírusy a parazity z odpadových vôd, fekálií, či poľnohospodárskeho hnoja. Typickým patogénom je E. coli, ktorá môže spôsobiť vážne tráviace ťažkosti.
  • Chemické znečistenie: Povodňová voda môže zmiešať chemikálie z priemyselných oblastí, pesticídy, hnojivá a oleje z ciest či skladov s vodou v studniach, čím sa voda stáva nebezpečnou pre pitie.
  • Fyzické nečistoty: Zvyšky pôdy, piesku, a iných organických materiálov môžu upchať studne a spôsobiť zhoršenie kvality vody alebo poškodenie samotného zdroja.
  • Zvýšené riziko mikrobiologických infekcií: Zvýšený obsah patogénov môže viesť k šíreniu infekčných ochorení, ako je cholera, úplavica alebo hepatitída A, ak sa kontaminovaná voda použije na pitie, varenie alebo hygienu.

Aby sa zabránilo kontaminácii, je dôležité po povodni studne dôkladne vyčistiť, dezinfikovať a nechať vodu otestovať na kvalitu pred ďalším použitím.

Pred pitím vody si ju najskôr overte

„Odporúčame overiť kvalitu vody v studniach pred jej použitím na pitie. Kontaminácia môže pochádzať z pretečenej kanalizácie, chemikálií z poľnohospodárskych plôch alebo iných zdrojov, ktoré sa dostanú do podzemnej vody,“ uviedla novomestská samospráva na sociálnej sieti.

Radnica upozorňuje aj na možnú kontamináciu pôdy a úrody v záhradách. Okrem toho je dôležité obmedziť na čas využívanie kanalizácie. „Zvýšené množstvo dažďovej vody môže preťažiť kanalizačný systém, čo môže viesť k jeho zlyhaniu a čističky odpadových vôd nemusia byť schopné efektívne spracovať nadmerné množstvo vody,“ dodáva. Nové Mesto nad Váhom preto odporúča, aby obyvatelia obmedzili využívanie kanalizácie na nevyhnutné minimum.


Na možnú kontamináciu studní upozornilo aj mesto Stará Turá na sociálnej sieti.

 

Prečítajte si viac: