×

Pripojte sa k nám na WhatsAppe

Nezmeškajte najnovšie správy. Kliknutím na tlačidlo sa pripojíte k nášmu kanálu.

Pripojiť sa

Zomrela významná tvár Myjavského folklórneho festivalu Peter Klinko. Jeho párance ľudia milovali široko-ďaleko


Foto: Zomrela významná tvár Myjavského folklórneho festivalu Peter Klinko. Jeho párance ľudia milovali široko-ďaleko Foto: Centrum tradičnej kultúry v Myjave

Folklórny svet smúti. Vo veku 71 rokov zomrel známy folklorista a najznámejší „párančiar“ Peter Klinko. Mnohí ho poznali vďaka jeho vychýreným pukanským párancom. Bol významnou osobou Medzinárodného folklórneho festivalu Myjava, s ktorým aktívne spolupracoval.

Peter Klinko, rodák z Levíc, prežil svoj život v Pukanci v Nitrianskom kraji, kde sa s láskou a nadšením venoval propagácii histórie a tradičnej kultúry tohto kraja. Jeho cesta k folklóru začala ochotníckym divadlom, no v roku 1982 sa naplno odovzdal svojmu poslaniu, keď založil Folklórnu skupinu Smrečinár. Odvtedy sa zameriaval na výskum a prezentovanie tradičných remesiel a vinárskych tradícií, čím prispel k uchovávaniu kultúrneho dedičstva regiónu.

Aj napriek pokročilému veku a mnohým úspechom v živote Peter Klinko neutíchal vo svojom vzdelávaní a len tento rok úspešne ukončil bakalárske štúdium etnológie na UKF v Nitre. Jeho nevyčerpateľný záujem o tradičnú kultúru bol inšpiráciou pre mnohých.

Od roku 1984 bol Peter neodmysliteľnou súčasťou Medzinárodného folklórneho festivalu Myjava. Ako výrazný sólista, moderátor, člen programovej rady, a spolutvorca programu „Kuchyne starých materí“ prispel k rozvoju festivalu, kde sa neoddeliteľnou súčasťou stali aj jeho slávne „Pukanské párance“. 

„Sme presvedčení, že medzi folkloristami je len málo tých, ktorí nepoznajú jeho pukanské párance. Za všetky tieto svoje aktivity a za prínos k rozvoju festivalu si prevzal Cenu Medzinárodného folklórneho festivalu MYJAVA 2013 v kategórii programový pracovník,“ píše Centrum tradičnej kultúry v Myjave.



Podľa nich Peter často vyjadroval svoju lásku k Myjave a festivalu slovami: „Zamiloval som si Myjavu. Myjavčania a návštevníci festivalu si zasa zamilovali moje párance. Dokiaľ budem vládať a budem medzi nimi žiadaný, rád sa budem festivalu na Myjave zúčastňovať.“

„Peťo, stále budeš v našich srdciach a mysliach!  Česť tvojej pamiatke a úcta tvojmu dielu!“ lúči sa s ním kultúrna obec. Správa o jeho úmrtí zasiahla mnohých. Na sociálnych sieťach sa objavili dojímavé kondolencie spomienky na Petra.

„Som v šoku. Obdivovala som jeho húževnatosť prí štúdiu etnológie. V jeho veku a pri jeho zdraví to bol nadľudský výkon. Bolo mi veľkou cťou Peter, že som ti mohla ušiť pukanský kroj na promócie. Nebo si predstavujem tak, že budeme v krojoch, budú nám hrať najlepšie muziky a budeme jesť tvoje párance. A nepriberať. Odpočívaj v pokoji, Peťo,“ rozlúčila sa s ním Jana.

Prečítajte si viac: