V Handlovej označili miesta, kde je voľný pohyb psov zakázaný. Psičkarom sa to nepáči


Foto: V Handlovej označili miesta, kde je voľný pohyb psov zakázaný. Psičkarom sa to nepáči Foto: Mesto Handlová, canva.com

 

V Handlovej sú už miesta so zákazom voľného pohybu psov jasne označené. Na základe Všeobecne záväzného nariadenia (VZN), ktoré mestskí poslanci schválili v júni tohto roka, platí zákaz voľného pohybu psov v určitých lokalitách mesta.

„Označovanie je v dvoch variantoch a to nástrekom na komunikáciu alebo chodník a taktiež budú opatrené miesta aj značeniami,“ informovala Lucia Chudá, zástupkyňa náčelníka Mestskej polície Handlová.


Miesta so zákazom boli vybrané v spolupráci so samosprávou a mestskou políciou, a to na základe sťažností od obyvateľov, ktorí v daných lokalitách zažili problémy s voľne pobehujúcimi psami, vrátane prípadov napadnutia psom alebo pohryznutia. Zákaz sa vzťahuje na celé zóny, nie len na jednotlivé ulice. Medzi označené lokality patria napríklad sídlisko Okružná, Morovnianska cesta či oblasť Mostná.

„Mostná bude označená tesne za viaduktom v smere do sídliska, taktiež aj sídlisko Okružná alebo Morovnianska cesta budú v blízkosti kruhového objazdu z každej jednej strany, aby ten držiteľ psíka vedel, že v tej danej lokalite je zakázaný voľný pohyb psa,“ priblížila Chudá.

Zákaz platí na tridsiatich uliciach

Psy môžu obyvatelia Handlovej naďalej venčiť takmer kdekoľvek, s výnimkou miest ako cintorín, školské, detské a športové areály, úradné budovy a okrasné záhony. V označených zónach však musia byť psy vždy na vôdzke a musí byť zabezpečené pevné spojenie medzi obojkom a vodidlom.

Zoznam lokalít so zákazom obsahuje takmer 30 ulíc. Zavedenie tohto zákazu pre celé zastavané územie by podľa Chudej nebolo možné. „Bol by tým zakázaný voľný pohyb nielen na verejne prístupných miestach, ktoré sú vo vlastníctve alebo v správe obce, ale aj na iných ako verejne prístupných priestoroch a taktiež aj na pozemkoch, ktoré sú vo vlastníctve fyzických alebo právnických osôb,“ vysvetlila.

 


 

 

 

Od začiatku platnosti VZN mestskí policajti riešili porušenia zákazu voľného pohybu psov predovšetkým dohovorom. Avšak od označenia lokalít je VZN plne vykonateľné, a tak môžu mestskí policajti za priestupok uložiť na mieste pokutu až do výšky 33 eur.

Psičkarom sa zákaz nepáči

Mnohí miestni psičkari však poukazujú na to, že aj napriek pravidelnému plateniu daní nemajú v meste vyhradené žiadne bezpečné a vhodné miesta, kde by mohli svojich psov venčiť bez obmedzení.

„A čo tak urobiť oplotené výbehy pre psov, alebo vyhradiť miesta, kde by ten pes mohol byť pustený? Každý rok sa platilo za psov 40 eur, ale pre psičkarov mesto doteraz nič nespravilo,“ uviedla Lenka.

„Čo ešte zakážete? Len samé zákazy, príkazy a nariadenia. Toto je horšie ako za komunistov. Áno, vy to všetko viete dať pod hlavičku bezpečnosti a tvárite sa pri tom ako dôležití,“ hnevá sa Braňo.

„Nedalo sa to riešiť aj iným spôsobom ako týmito “trápnymi”, detinskými nápismi, ktoré zohavujú naše ulice?“ pýta sa Vlasta.