Parkovacia politika v Novej Dubnici nebude. Nepôjdeme proti našim spoluobčanom, tvrdí primátor mesta


Foto: Parkovacia politika v Novej Dubnici nebude. Nepôjdeme proti našim spoluobčanom, tvrdí primátor mesta Foto: Ilustračné. Zdroj: canva.com

Mesto Nová Dubnica sa rozhodlo, že parkovaciu politiku v meste nezavedie, a to na základe hlasovania obyvateľov. V rámci participatívneho procesu dostali občania začiatkom septembra možnosť vyjadriť svoj názor v ankete, pričom až 80 percent hlasujúcich sa postavilo proti návrhu zavedenia parkovacej politiky. Ankety sa podľa údajov mesta zúčastnilo 996 respondentov, ktorí hlasovali elektronicky prostredníctvom webovej stránky, ale aj fyzicky vyplnením anketových lístkov.


Téma parkovacej politiky v Novej Dubnici rezonovala od začiatku tohto roka, pričom okolité mestá už parkovaciu politiku zaviedli. Príkladom je aj Dubnica nad Váhom, ktorej obyvatelia sú nahnevaní a so zmenami nesúhlasia. 

„Tak sa má robiť politika pre občana, nie ako v Dubnici nad Váhom, tam je dobrý občan len vo voľbách,“ tvrdí Štefan.

Pôvodný návrh na zavedenie parkovacej politiky mal pomôcť riešiť problémy s nedostatkom parkovacích miest a neorganizovaným parkovaním. Počas verejného hlasovania však väčšina občanov vyjadrila svoj nesúhlas, čo viedlo mestskú samosprávu k tomu, aby projekt prehodnotila a nakoniec zrušila.


„Po dlhých čítaniach analýz a vyhodnocovaní sme nakoniec dospeli k záveru, že toto rozhodnutie sme nechali vo vašich rukách. Po troch týždňoch hlasovania ste jasne dali najavo, že viac ako 80 percent z vás nesúhlasí so zavedením parkovacej politiky,“ povedal vo videu primátor Novej Dubnice Peter Marušinec. Z tohto dôvodu sa radnica definitívne rozhodla, že k parkovacej politike nepristúpi.


Mesto sa tak bude snažiť hľadať iné možnosti, ako zlepšiť situáciu s parkovaním bez zavádzania reštriktívnych opatrení, pričom je možné, že sa zameria na budovanie nových parkovacích kapacít alebo zefektívnenie existujúcej infraštruktúry.

„Rešpektujeme vašu vôľu, váš názor a nepôjdeme proti vám, našim spoluobčanom,“ dodal primátor na záver. Upozorňuje však, že napriek nevôli občanov bude mesto postupne prinútené rozširovať parkovacie miesta.

„Na jednej strane počúvame kritiku, že mesto nebuduje dostatočný počet nových parkovacích miest, na druhej strane sa stretávame s nesúhlasom a odporom pri snahe budovať nové parkovacie miesta. Každý jeden z vás, ktorý vlastní osobný automobil, by najradšej parkoval rovno v blízkosti svojho bytu, ale s parkoviskom pod vlastným domom, bytom nesúhlasí,“ ozrejmil primátor. Občanov preto žiada, aby prehodnotili svoj prístup pri rozširovaní parkovacích miest v meste a aby spoločne našli kompromis ako ich vybudovať a nie ich úplne odmietať.