Trenčianske gymnázium čelí kritike. Po nátlaku politikov z Republiky zrušili výstavu venovanú obetiam streľby v Teplárni


Foto: Trenčianske gymnázium čelí kritike. Po nátlaku politikov z Republiky zrušili výstavu venovanú obetiam streľby v Teplárni Foto: Reprofoto z Youtube videa Republika, canva.com

Trenčianske gymnázium sa dostalo do centra pozornosti po tom, čo europoslanec Milan Mazurek obvinil učiteľku z presadzovania dúhovej ideológie v škole. Tieto obvinenia sa objavili v súvislosti s plánovaným podujatím, ktoré malo slúžiť na pripomenutie si obetí tragického útoku z 12. októbra 2020 na Zámockej ulici v Bratislave.

Podujatie, ktoré organizovalo gymnázium, vyvolalo rozruch po tom, čo učiteľka poslala e-mail žiakom, v ktorom ich vyzvala, aby sa v deň akcie obliekli do pestrých farieb na znak solidarity s obetami. Okrem toho ich požiadala, aby vytvorili plagáty, ktoré mali byť súčasťou výstavy v škole.

Spomínaný e-mail sa dostal aj k Mazurekovi, ktorý na to reagoval videom. V ňom označil učiteľku za “hanebnú” a tvrdil, že zneužíva smrť dvoch ľudí na propagáciu svojej politickej agendy. Uviedol, že v čase jeho školských rokov “nikto nepotreboval z detí vychovávať dúhových fanatikov”. K hanobeniu učiteľky a školy sa pridala aj Mazurekova kolegyňa Lívia Pavlíková.


Videá, ktoré zverejnili, sa rýchlo rozšírili medzi priaznivcami Republiky, pričom mnohé z nich zaznamenali desiatky tisíc pozretí. Pod nátlakom vedenie gymnázia informovalo žiakov, že výstavu ruší, pretože „bola nesprávne pochopená a na sociálnych sieťach značne dezinterpretovaná“. Gymnázium zdôraznilo, že jeho cieľom nie je šírenie akýchkoľvek ideológií ani negatívnych emócií.


Ministerstvo školstva sa však rázne ohradilo voči Mazurekovým obvineniam a zdôraznilo, že školy by mali zostať apolitickými miestami, ktoré podporujú hodnoty rešpektu a tolerancie. „Cieľom podujatia bolo pripomenúť si obete tragického teroristického útoku a prezentovať žiacke plagáty,“ uviedlo ministerstvo na sociálnych sieťach.

Rezort zároveň pripomenul aj návrh zákona, ktorý požaduje, aby sa citlivé témy a aktivity prerokovali v Rade školy a rodičovskej rade, pričom je dôležité zabezpečiť súhlas rodičov.


Podujatie, ktoré malo slúžiť na pamiatku obetiam, sa tak stalo predmetom kontroverzie, ktorá vyžaduje starostlivé zváženie zo strany školských a politických predstaviteľov. Vedenie gymnázia sa rozhodlo podujatie zrušiť po tom, čo ho obvinili zo šírenia ideológie. Zástupcovia školy zdôraznili, že aktivita bola “nesprávne pochopená” a že sú si vedomí citlivosti témy. Primátorka mesta a členovia krízového štábu sa zúčastnili na diskusiách o tom, ako zabezpečiť, aby sa podobné situácie v budúcnosti neopakovali.

Zástupcovia školy a ministerstva sa zaviazali, že budú naďalej pracovať na zabezpečení vzdelávacieho prostredia, kde budú hodnoty ľudských práv a vzájomného rešpektu na prvom mieste, a vyzvali k otvorenej diskusii o citlivých témach.