Pomôžte zachrániť životy. Nemocnica v Považskej Bystrici potrebuje vašu krv, zásoby sú nedostatočné


Foto: Pomôžte zachrániť životy. Nemocnica v Považskej Bystrici potrebuje vašu krv, zásoby sú nedostatočné Foto: ntssr.sk

Darovanie krvi je jedným z najjednoduchších spôsobov, ako môže každý z nás pomôcť zachrániť životy. Jedna darovaná jednotka krvi môže pomôcť až trom pacientom. Krv je nenahraditeľná a jej darovanie je nevyhnutné pre liečbu mnohých ochorení a stavov.

Kvôli nedostatočným zásobám krvi sa v krízovej situácia ocitla považskobystrická nemocnica, ktorá na sociálnej sieti prosí ľudí z okolia, aby prišli darovať krv a pomohli tak zachrániť životy. Uvítajú ľudí so všetkými druhmi krvných skupín.

Odbery darcov krvi prebiehajú pravidelne každý utorok a piatok v čase od 6:30 hod. do 9:00 hod. na Hematologicko-transfúznom oddelení v budove polikliniky na prvom poschodí. Zaparkovať môžete v areáli nemocnice, v deň odberu tam máte parkovanie zadarmo. 


Kto môže prísť na odber?

Darovať krv môže každý zdravý dospelý človek vo veku od 18 do 60 rokov, ktorý váži minimálne 50 kg. Nemal by ste trpieť chronickým a infekčným ochorením ani sa na žiadne liečiť. Darca pred odberom absolvuje krátke vyšetrenie, odber krvi na vyšetrenie krvného obrazu a krvného tlak, tie zabezpečí, že je zdravý a jeho krv je vhodná na darovanie.

Čas odberu je približne štyri až desať minút. Počas neho vám bude odobratých približne 450 mililitrov krvi sterilným jednorazovým materiálom, ktorý nepredstavuje pre zdravého človeka žiadne riziko. 

„Ak sa necítite dobre, oznámte nám to prosím. Vedľajším účinkom ako pokles krvného tlaku, modriny a krvácanie sa dá predchádzať. Po odbere si na miesto vpichu tlačte 10 minút, poseďte 5 minút v čakárni. Prvodarci si poležia 10 minút na lôžku,“ vysvetľuje nemocnica. Každý darca krvi dostane malé občerstvenie a môže si byť istý, že jeho dar pomôže zachrániť životy.