Považská Bystrica chce zaviesť množstevný zber komunálneho odpadu. Poctiví občania majú byť odmenení


Foto: Považská Bystrica chce zaviesť množstevný zber komunálneho odpadu. Poctiví občania majú byť odmenení
Galéria: 4 fotky
Foto: mesto Považská Bystrica

Mesto Považská Bystrica plánuje krok, ktorý by mal zefektívniť vývoz odpadu z obydlí obyvateľov a zároveň ušetriť peniaze ľudom aj mestu. Samospráva prišla s nápadom množstevného zberu odpadu z rodinných domov. Týmto spôsobom by mali prispieť ku zvýšeniu ochrany životného prostredia, ale aj k zjednodušeniu následnej likvidácie odpadu. Mesto o zámere informuje na svojej webovej stránske.

„Dlhodobým zámerom považskobystrickej radnice je zavedenie množstvového zberu pre občanov. Prvou skupinou, ktorej sa dotkol zber komunálneho odpadu podľa nového systému, sú podnikatelia a právnické osoby,” priblížila Daniela Sovíková z Referátu odpadového hospodárstva na Mestskom úrade v Považskej Bystrici. Podnikatelia už tento systém využívajú, teraz chce radnica ponúknuť túto možnosť od 1. januára aj obyvateľom rodinných domov.


Galéria: 4 fotky

Samospráva chce týmto spôsobom nielen zefektívniť systém mesta odpadového hospodárstva, ale aj zvýšiť u občanov motiváciu k poctivej separácii. Po novom by teda nemal byť komunálny odpad občanov žijúcich v rodinných domoch spoplatnený paušálne ako doposiaľ. „Naším cieľom nie je zvyšovať poplatky. Práve naopak, množstvový zber je spravodlivejší, pretože po jeho zavedení si budú môcť občania sami stanoviť druh a počet zberných nádob i frekvenciu vývozu.“ dodáva Daniela Sovíková.  

Ak teda rodina žijúca v dome vyseparuje komodity ako plasty, tetrapaky, kovy, sklo či bioodpad, zaplatí iba za komunálny odpad, ktorý reálne vyprodukuje. „Pre občanov je to teda aj istá forma motivácie k triedeniu odpadu a zároveň k šetreniu a je možné dosiahnuť aj nemalú finančnú úsporu pre mesto,“ uzatvorila  Sovíková. Samospráva má v zámere službu časom umožniť aj obyvateľom bytoviek.