Pri Váhu v Trenčíne našli telo labute s odtrhnutou hlavou. Obyvatelia zúria a obviňujú psičkárov, strhla sa hádka


Foto: Pri Váhu v Trenčíne našli telo labute s odtrhnutou hlavou. Obyvatelia zúria a obviňujú psičkárov, strhla sa hádka
Galéria: 3 fotky
Foto: FB Trenčan

Obyvatelia Trenčína sú nahnevaní. V obľúbenej relaxačnej časti mesta našla žena počas prechádzky dotrhané telo labute s odtrhnutou hlavou. Mnohí z toho obviňujú psičkárov, ktorí často nechávajú svoje psy pustené na voľno bez vodítka a nedokážu ich v krízovej situácií odvolať. 

Fotografia roztrúseného peria v tráve, aj s popisom situácie, sa objavila aj vo verejnej skupine, kam nepríjemný zážitok zdieľala pani Natália. „Predvčerom sa na ostrove na pláži našla labuť s odhryznutou hlavou, ostal po nej len tento “mastný fľak”. Keďže sa incident odohral poobede, nedá sa vinník hľadať medzi divou zverou, ale psičkármi.

Galéria: 3 fotky

Tento status spusti medzi obyvateľmi diskusiu aj pohoršenie. Niektorí psičkárov osočovali, iní sa ich zastávali a presadzovali skôr názor, že labuť mohla zabiť aj líška. „Vídam tam pravidelne na vlastné oči ako psy naháňajú labute pre zábavu. Je úplne jedno, či tej labuti utrhol hlavu pes alebo nie, podstatné je, že to majitelia nemajú dovoliť a predovšetkým majú byť ich psy na vôdzkach, napísala Natália, ktorej však oponoval Milan. „To by asi pes nespravil. Pán z bufetu na pláži hovoril, že tam behá líška poslednú dobu. Ale hlavne, že vy tu budete útočiť na psičkárov.”


Ďalší Trenčania sa rozhádali kvôli nariadeniam, ktoré platia v Trenčíne ohľadom držania psa. „Kvôli veľkým psom bez vôdzky sa nedá chodiť na prechádzku k Váhu a tiež kvôli bicyklom.“ tvrdí Gabriela, no Nikit dodala, že nebezpeční sú aj malí psi bez vôdzky, pretože sú častejšie nevychovaní: „na prechádzkach sú to práve ti 5 kiloví,  ktorí sa idú priam zadusiť z ich agresivity.”

Čo hovorí VZN v Trenčíne?

  • Vodiť psa mimo chovného priestoru alebo zariadenia na chov môže len osoba, ktorá je fyzicky a psychicky spôsobilá a schopná ho ovládať v každej situácii, pričom je povinná predchádzať tomu, aby pes útočil, alebo iným spôsobom ohrozoval človeka, alebo zvieratá a zabraňovať vzniku škôd na majetku, prírode a životnom prostredí, ktoré by pes mohol spôsobiť.
  • Za psa vždy zodpovedá držiteľ psa, alebo osoba, ktorá psa vedie, alebo nad psom vykonáva dohľad.
  • Držiteľ psa a ten, kto psa vedie, je povinný oznámiť meno, priezvisko a adresu trvalého pobytu osobe, ktorú pes pohrýzol. Ten, kto psa vedie, je povinný oznámiť osobe, ktorú pes pohrýzol aj meno, priezvisko a adresu trvalého pobytu držiteľa psa. Súčasne je povinný skutočnosť, že pes pohrýzol človeka oznámiť na miesto jeho evidencie.
  • Na verejnom priestranstve každý nebezpečný pes musí mať nasadený náhubok.

    Vodiť psa na voľno je dovolené len v prípade, ak je pes vycvičený a na odvolanie sa okamžite vráti ku majiteľovi