Primátor Rybníček je sklamaný, že vedenie trenčianskeho gymnázia sa zľaklo a zrušilo spomienku na Zámockú


Foto: Primátor Rybníček je sklamaný, že vedenie trenčianskeho gymnázia sa zľaklo a zrušilo spomienku na Zámockú
Galéria: 4 fotky
Foto: Richard Rybníček/Gymnázium Ľudovíta Štúra

Pred pár dňami zažili študenti gymnázia Ľudovíta Štúra v Trenčíne šok, keď zorganizovali s vedením školy spomienkovú akciu na počesť obetiam zavraždeným na Zámockej ulici v Bratislave. Tí podľahli strelným zraneniam po útoku sfanatizovaného útočníka, ktorý bojoval proti LGBTI+ komunite. Akciu však vedenie školy napokon pod nátlakom bývalého poslanca zrušilo.

Gymnázium zorganizovalo spomienku, ktorú však neskôr zrušilo pre vyhrážky Milana Mazureka z politickej strany Republika. To vyvolalo rozruch nie len v Trenčíne, ale po celom Slovensku a teraz sa rozhodol reagovať aj primátor mesta Richard Rybníček. Osobne som sklamaný, že sa vedenie gymnázia zľaklo a ustúpilo pred nezmyselnými tvrdeniami „o propagácií ideológie LGBTI+“. Takže uctenie pamiatky dvoch zavraždených mladých ľudí, ktorí sedeli a pili kávu, je šírenie ideológie?,” pýta sa v dlhom texte na sociálnej sieti. „Ak sa mladí gymnazisti v našom meste rozhodli pripomenúť si túto nezmyselnú vraždu, ktorú spáchal človek v ich veku, ktorý sa radikalizoval, musíme toto ich rozhodnutie rešpektovať, nie z pozície nás „dospelých“ ich „ubiť a utlačiť“.”

Galéria: 4 fotky

Svoju reakciu začína spomienkou na iných študentov, ktorých pamiatku si v rámci gymnázia uctievajú pamätnými tabulami vo vestibule školy a zamýšľa sa, prečo vedenie školy dopustilo, že študenti nemohli vzdať hold obetiam, ktoré boli takisto neprávom pripravené o život a ustúpilo agresií zo strany mimoparlamentného politika. „Vedenie školy takto nechráni meno školy. Vedenie školy jej meno „pošliapalo,“ pokračoval Rybníček na obhajobu študentov.


„Keď si niekto chce uctiť pamiatku zavraždených chalanov z LGBTI+ komunity, to už je šírenie ideológie? A miesto toho, aby sa múdri pedagógovia tomu postavili, tak sa zľaknú a ustúpia? To sme sa kam dostali?,” píše primátor na svojom profile, kde pokračuje a zastáva sa nápadu mladých študentov na organizovanie podobných akcií. Celé vyjadrenie primátora Rybníčka si môžete prečítať na jeho profile.