Blíži sa Black Friday: Z akých obchodov sa oplatí nakupovať a na čo si dať pozor?


Foto: Blíži sa Black Friday: Z akých obchodov sa oplatí nakupovať a na čo si dať pozor?

Black Friday zľavy každoročne lákajú tisícky kupujúcich na e-shopoch či v kamenných predajniach. Takzvaný „Čierny piatok“ má síce pôvod v USA, no už sa naplno etabloval aj v našich končinách. V roku 2024 pripadá na 29. 11., no zaujímavé akcie a zvýhodnené ceny môžeme u niektorých predajcov očakávať pokojne aj o týždeň či dva skôr.

Obchody sa totiž zvyknú predbiehať, aby nalákali svoju cieľovú skupinu na nákup skôr ako konkurencia. V nasledujúcich riadkoch vám poradíme, odkiaľ sa oplatí počas Black Friday nakupovať a na čo si dávať pozor.

Umelé navyšovanie cien alebo výhodné zľavy?

Aj napriek jeho nespornej masovej popularite naň zvykli mnohí ľudia pozerať takpovediac pomedzi prsty, resp. ho brali s veľkou rezervou. Dokonca, v minulosti varovalo pred neodolateľnými zľavami počas Black Friday aj samotné Ministerstvo hospodárstva SR. Viaceré e-shopy mali vo zvyku umelo nafúknuť ceny svojich produktov tesne pred blížiacim sa Black Friday, aby mohli lákať zákazníkov na vyššie percentuálne zľavy. Takéto fiktívne zľavy sa však pomaly ale isto obmedzujú.

Od 1. júla 2024 totiž vstúpil do platnosti nový Zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý prikazuje e-shopom pri znižovaní cien uvádzať aj informáciu o najnižšej cene daného produktu za uplynulých 30 dní. Z toho vyplýva, že ak seriózne e-shopy nechcú riskovať mastné pokuty kvôli umelému navyšovaniu cien, uvádzané zľavy počas Black Friday 2024 by mali byť reálnym odzrkadlením skutočne zníženej ceny.

Z akých obchodov sa oplatí nakupovať?

Samozrejme, to záleží aj od toho, o aký segment ide. Odporúčané obchody preto uvádzame nižšie v rámci jednotlivých nákupných kategórií.

    Elektronika

Mobily, notebooky, kuchynské spotrebiče atď. sú počas BF mimoriadne žiadanými produktami. K najserióznejším a zároveň najspoľahlivejším e-shopom tejto kategórie sa už dlhodobo radí alza.sk. Okrem nej však môžeme spomenúť aj ďalších veľkých hráčov na trhu, u ktorých sa cez Black Friday oplatí nakupovať elektronika.

Dobrým príkladom je Planeo Elektro, Nay Elektrodom, Andrea Shop či Euronics. Stačí si už len vybrať, odkiaľ budete najbližšie nakupovať. S voľbou vám pritom môže pomôcť aj prehliadanie online letákov týchto obchodov, vďaka ktorým si jednoducho porovnáte, kto ponúka na Black Friday najvýhodnejšie zľavy.

Bývanie, nábytok, záhrada

K najobľúbenejším obchodom spadajúcim do kategórie bývanie, nábytok a záhrada bez pochyby patria IKEA, OBI, JYSK, Sconto nábytok, Möbelix či Mountfield. Veľkej zákazníckej popularite sa dlhodobo tešia aj obchody Action a TEDI, ktoré lákajú verejnosť na nízke ceny nielen počas Black Friday, ale konštantne v priebehu celého roka. No a ďalej sa oplatí spomenúť napríklad aj e-shopy XXXLutz či Kondela.

Odev, obuv a šport

Cez Black Friday 2024 môžete natrafiť na výhodné zľavy aj pri kupovaní tovaru z kategórií oblečenie, obuv či šport. Zatiaľ čo k najpopulárnejším obchodom s oblečením u nás patria napríklad H&M, Sinsay, NEW YORKER, Pepco, Takko či Kik, obuv nakupuje mnoho Slovákov v CCC či Deichmanne. A športový tovar za výhodné ceny môžete zas nájsť v Intersporte, Sportisime, Exisporte či Decathlone.

Na čo si dať pozor?

Ako sme spomínali o čosi vyššie, umelé navyšovanie cien je konečne regulované zákonom. Aj napriek tomu vám však odporúčame, aby vám pri nakupovaní počas Black Friday 2024 nechýbala obozretnosť. Uprednostňujte nákupy z overených e-shopov a obchodov, aké sme uviedli napríklad v predošlej časti. Dajte si pozor na falošné e-shopy a nákup si radšej vopred dvakrát premyslite.



Zdroj: Inzercia/PR článok

Žilina
Bratislava
Bratislava
Žilina
Banská Bystrica
Prešov
Trnava
Prešov
Nitra
Košice
Trnava
Košice
Banská Bystrica
Nitra