Pozri, čo mi rastie pod posteľou: Výstava trenčianskej galérie prinesie jedinečný koncept


Navštívte trenčiansku galériu, pripravili si tam novú výstavu

Foto: Pozri, čo mi rastie pod posteľou: Výstava trenčianskej galérie prinesie jedinečný koncept Foto: Galéria FOR MAAT

V piatok 11. októbra o 19:00 hod. sa v trenčianskej galérii FOR MAAT uskutoční vernisáž výstavy Lucie Kotvanovej a Kristiána Šmelka s názvom Pozri, čo mi rastie pod posteľou. Na vernisáž zavítajú aj hostia Anna Mihóková a Lucia Čarnecká.

Témou výstavy je vnútorné prežívanie, sociálne fóbie a strachy, ktoré prežíva každý človek. Dôležitou súčasťou výstavy je autorská intervencia do samotného priestoru. Výstava prináša koncept, ktorý otvára aktuálny diskurz role kurátora či umelca. Sami vystavujúci sa dostávajú do role vlastných kurátorov, čím stierajú hranice medzi týmito rolami.

Výstavný projekt vychádza z troch kľúčových diel. Dielo „Chcela som urobiť dieru do sveta, ale zistila som že svet je už jedna veľká diera“ Lucie Kotvanovej vzniklo v pandemickom období a symbolizuje autorkinu frustráciu a vyrovnávanie sa so svojimi rolami v živote.


Kotvanová spolu s Luciou Čarneckou a Annou Mihókovou je spoluautorkou druhého diela „Neprítomnosť“, ktoré znázorňuje vnútorný monológ – tok myšlienok vo verejnom a súkromnom prostredí. Je výpoveďou hektického rozmýšľania nad sebou, životom a povinnosťami.

Presne toto dielo nadobudne na výstave svoju novú podobu, aktuálny rast spod postele. Kotvanovej kľúčovým spoluautorom na výstave sa stáva Kristián Šmelko, ktorého oslovila na základe predchádzajúcej kurátorskej práce,“ upresnila galéria.

Oslovil ju svojim dielom – performance „Podlomené kolená“, ktoré predstavuje konfrontáciu seba samého so sociálnou fóbiou, kedy sa autor sám vystavuje priamemu kontaktu so svojim strachom. Výstavu si môžete pozrieť do nedele 10. novembra.

Foto: Galéria FOR MAAT

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na kávu


Trnava
Košice
Prešov
Žilina
Nitra
Bratislava
Trnava
Nitra
Žilina
Banská Bystrica
Banská Bystrica
Bratislava
Košice
Prešov