Seniori môžu od štátu získať tablety zadarmo. Čo pre to musia urobiť?


Seniori môžu od štátu získať tablety. Naučí ich tiež, ako ich používať

Foto: Seniori môžu od štátu získať tablety zadarmo. Čo pre to musia urobiť? Foto: pixabay.com

Nové technológie pre seniorov nemusia byť len strašiakom. Ministerstvo investícií spúšťa novú kampaň počas Dní seniorov. Jeho odborníci navštívia každé krajské mesto a seniorom ponúknu tablety s digitálnymi balíkmi. Má to však háčik. Musia sa zúčastniť kurzu, aby vedeli, ako ho správne používať.

„Konečne naplno rozbiehame projekt Digitálni seniori a som rád, že to môžem oznámiť práve počas mesiaca úcty k starším. Zároveň chcem oznámiť, že seniorov nebudeme ťahať cez pol Slovenska, ale vyrážame za nimi do regiónov tak, aby sa mohli školení zúčastniť čo najbližšie pri svojom bydlisku,“ uviedol minister investícií Richard Raši. 

Štát na projekt vyčlenil 41 miliardy eur z plánu obnovy a jeho cieľom je naučiť seniorov nad 65 rokov a zdravotne znevýhodnených ľudí nad 18 rokov základné digitálne zručnosti. Zaregistrovaných záujemcov o školenia je približne 25-tisíc ľudí a vyškolených je viac ako 4 200 seniorov. Jedno školenie predstavuje 5 sedení počas piatich týždňov. Projekt aktuálne štartuje v krajských mestách, ale postupne sa rozšíri aj do tých menších. 


Vďaka spolupráci so ZMOS a Odborovým zväzom pracovníkov školstva a vedy na Slovensku sa školenia rozšírili aj o mestá, ako napríklad Revúca, Medzilaborce, Sobrance, Sabinov či Svidník. Seniori môžu školenia absolvovať bezplatne a po ich skončení získajú výkonné tablety s dátovým balíkom 65 GB na 12 mesiacov,“ dodáva Raši.  

Dáta budú platné jeden rok a po jeho uplynutí budú mať seniori možnosť využívať dáta za výhodných podmienok spolu so všetkými štátnymi aplikáciami. Školenia seniorov naučia napríklad aj to, ako rozoznávať dezinformácie či hoaxy. 

Projekt bude prebiehať do polovice roka 2026 s cieľom vyškoliť až 105 440  seniorov a zdravotne znevýhodnených ľudí. Registrácia na školenia je dostupná prostredníctvom webovej stránky digitalniseniori.gov.sk, na infolinke  alebo osobne v regionálnych centrách. Záujemcovia, ktorí sa registrovali už dávnejšie, sú v systéme evidovaní a pracovníci ministerstva ich budú kontaktovať. Nie je potrebné registrovať sa nanovo.

Termíny kurzov:

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na kávu


Žilina
Trnava
Žilina
Košice
Nitra
Košice
Trnava
Banská Bystrica
Banská Bystrica
Prešov
Bratislava
Prešov
Nitra
Bratislava