Slovenská pošta chce po troch mesiacoch opäť zdražovať. Ceny poštovného stúpnu o viac ako 16 percent


Slovenská pošta plánuje ďalšie zdražovanie: Ceny poštovného stúpnu o 16 %

Foto: Slovenská pošta chce po troch mesiacoch opäť zdražovať. Ceny poštovného stúpnu o viac ako 16 percent Foto: Slovenská pošta

Pripravte si peňaženky, Slovenská pošta plánuje ďalšie zvýšenie cien poštových služieb. Od 1. januára 2025 si za posielanie listov, balíkov a ďalších služieb priplatíme o viac ako 16 percent. Návrh nového cenníka podľa dát SlovLex už pošta predložila Úradu pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb . A to len pár mesiacov po poslednom zdražení, ktoré zasiahlo Slovákov v júli tohto roka.

Pošta tvrdí, že k tomuto kroku musela pristúpiť kvôli prepadom v počte doručených balíkov a neustále rastúcim nákladom. Za minulý rok totiž zaznamenali 16-percentný pokles balíkových služieb a podobný vývoj očakávajú aj v nasledujúcich rokoch. Okrem balíkov klesol aj počet listových zásielok a poštových platieb, čo údajne výrazne zvyšuje náklady spoločnosti.

Nový cenník prinesie viacero zmien, vrátane zrušenia hmotnostných pásiem do 100 g a 1 000 g pre listové zásielky a zvýšenia taríf pre zásielky do 50 g a 500 g. Dobrou správou je, že sa znížia ceny pre zásielky do 2 000 g, no cenový rozdiel medzi 1. a 2. triedou zostane vo výške 0,50 €.

Zdražovanie však musia ešte schváliť regulačné orgány, pričom finálny návrh bude predložený do pripomienkového konania už v októbri 2024.

Zdroj: Redakcia podľa návrhu SlovLex (september 2024)

Nový návrh dali na stôl len tri mesiace od posledného zdražovania

Slovenská pošta zvýšila ceny za svoje služby naposledy len v júli 2024, predtým došlo k úprave cien v marci 2023. V rámci posledného zvýšenia cien, ktoré Slovenská pošta zaviedla v júli 2024, sa ceny balíkov zvýšili v priemere o desiatky centov. Konkrétne, cena za balík na adresu do 5 kg sa zvýšila o 60 centov, z pôvodných 4,90 € na 5,50 €. Toto zvýšenie bolo súčasťou širšieho zdražovania, ktoré postihlo aj ďalšie poštové služby, vrátane listových zásielok a doporučených listov.

Slovenská pošta zatiaľ neuviedla konkrétne plány na zvyšovanie cien po roku 2025, ale vzhľadom na súčasný trend zvyšovania nákladov, poklesu využívania poštových služieb a infláciu je pravdepodobné, že ďalšie zdražovanie môže nasledovať aj po roku 2025. Pošta dlhodobo čelí klesajúcemu dopytu po svojich tradičných službách, čo zvyšuje tlak na pokrytie prevádzkových nákladov, takže nie je vylúčené, že bude musieť ceny znovu upravovať aj v budúcnosti.

Zdroj: Redakcia podľa Slovenskej pošty (jún 2024)

Okrem balíkov Slovenská pošta zdražovala aj ďalšie služby. V poslednom období sa zvýšili ceny za:

Listy prvej a druhej triedy – Napríklad cena za list prvej triedy do 50 g vzrástla o 20 centov (z 1,50 € na 1,70 €) a cena za list druhej triedy do 50 g vzrástla o 20 centov (z 1,00 € na 1,20 €).

Doporučené listy – Cena za doporučený list druhej triedy do 50 g sa zvýšila o 30 centov (z 2,40 € na 2,70 €).

Poštové poukazy – Cena za poštový poukaz na účet do sumy 30 € sa zvýšila o 40 centov (z 1,10 € na 1,50 €).


Tieto zvýšenia boli súčasťou širšieho trendu zdražovania služieb Slovenskej pošty, ktoré boli odôvodnené poklesom predaja a nárastom prevádzkových nákladov spoločnosti.

 

 

 

 



Prešov
Žilina
Bratislava
Prešov
Trnava
Nitra
Trnava
Banská Bystrica
Bratislava
Košice
Nitra
Košice
Banská Bystrica
Žilina