Po Slovensku sa šíri nový podvod. Útočí na city rodičov, podvodník klame, že je ich dieťa


Dávajte si pozor na podvodné SMS. Takto klamú rodičov

Foto: Po Slovensku sa šíri nový podvod. Útočí na city rodičov, podvodník klame, že je ich dieťa Foto: Facebook/Polícia SR

Po Slovensku sa šíri ďalší podvod, ktorý sa tentokrát snaží útočiť na rodičovské city. Upozornila naň polícia a označila ho za perfídny. „Slovenskom sa aktuálne plíži tento perfídny podvod, ktorý chce nadviazať kontakt s rodičom v domnení, že ide o jeho dieťa,“ uvádza

V podvodnej správe určenej rodičovi sa píše, že má jeho dieťa pokazený telefón a má nové číslo, ktoré si má rodič uložiť. Polícia predpokladá, že ak by to dôverčivý rodič spravil, podvodník by sa od neho snažil vymámiť peniaze či bankové údaje z platobnej karty.

„Vzhľadom na to, že ide o zahraničné telefóne číslo taktiež predpokladáme, že tieto strojové správy sú produktom organizovaných skupín zo zahraničia. Podvodníci rátajú s tým, že element zahraničia zabezpečí ich beztrestnosť,“ objasňuje polícia a občanov dáva tip, ako sa v takýchto prípadoch zachovať.

Čo robiť, keď vám príde podvodná SMS

  • Ak vám takáto správa na Whatsappe príde, v prvom rade kontaktujte vaše dieťa, či je v poriadku a dopytujte sa, či niekto nemanipuloval s jeho telefónom, a či má telefón pri sebe. Ak neodpovedá, počkaje na osobný kontakt.
  • V žiadnom prípade neodpovedajte na správu a nebodaj neposielajte svoje údaje z karty alebo peniaze.
  • Ak máte potvrdené, že ide o podvod, správu ignorujte a číslo si zablokujte.



Bratislava
Prešov
Prešov
Banská Bystrica
Nitra
Bratislava
Nitra
Trnava
Žilina
Banská Bystrica
Košice
Košice
Žilina
Trnava