Titul Strom roka získala bošácka hruška z úpätia vrchu Lysica. Tesne za ňou bola prievidzská vŕba


Hruška z obce Bošáca je stromom roka 2024

Foto: Titul Strom roka získala bošácka hruška z úpätia vrchu Lysica. Tesne za ňou bola prievidzská vŕba Foto: ekopolis.sk

Víťaz ankety Strom roka 2024 je oficiálne vyhlásený. Víťazkou sa stala Hruška planá z obce Bošáca (okres Nové Mesto nad Váhom). O jej tesnom víťazstve rozhodlo 2298 hlasov verejnosti a na jar bude reprezentovať Slovensko v súťaži Európsky strom roka.

V 22. ročníku ankety zahlasovalo viac než 14-tisíc milovníkov stromov. Tesne za hruškou, s počtom hlasov 2265, sa umiestnila Vŕba biela-smútočná z Prievidze. Tretie miesto si s počtom hlasov 1330 vyslúžila Lipa malolistá z Ordzovian.

Na každú z víťaziek čaká posúdenie a ošetrenie odborníkmi v hodnote 300 eur. Celkovo bolo odovzdaných 14 573 hlasov. Vyhlásenie výsledkov sa uskutočnilo 10. októbra 2024 v ústredí Slovenskej sporiteľne v Bratislave,“ píše sa na portáli ekopolis.sk.

Vďaka spolupráci s ISA Slovensko sa v rámci ankety každý rok ošetrujú aj také stromy, ktoré boli do ankety nominované, no do finále sa nedostali. Tradičnou súčasťou ankety je aj verejná výsadba stromov.



Banská Bystrica
Žilina
Košice
Prešov
Nitra
Košice
Prešov
Trnava
Nitra
Bratislava
Trnava
Žilina
Banská Bystrica
Bratislava