Vyvarujte sa páleniu zeleného odpadu. Zaťažuje to nielen okolie, ale aj naše zdravie


Zelený odpad by ste nemali dávať do ohniska

Foto: Vyvarujte sa páleniu zeleného odpadu. Zaťažuje to nielen okolie, ale aj naše zdravie Foto: trencin.sk

Mesto pripomína Trenčanom, že zelený odpad nepatrí do ohniska. Pri spaľovaní odpadu zo záhrad sa do ovzdušia dostávajú zdraviu škodlivé látky. Dym obťažuje okolie, hrozí tiež vznik požiaru aj pokuta do výšky 1500 eur.

Pri spaľovaní vlhkého rastlinného materiálu unikajú do ovzdušia zdraviu škodlivé znečisťujúce látky ako sú prachové častice, benzo(a)pyrén, oxid uhoľnatý, oxid siričitý, oxidy dusíka. Pre ľudí to môže znamenať zhoršenie respiračných ochorení, dráždenie očí, slizníc hrdla, nosa či riziko nádorových ochorení.

Navyše, spaľovaním nenávratne zničíme hodnotné suroviny. Biologicky rozložiteľný odpad sa dá jednoduchým spôsobom premeniť na kvalitné hnojivo plné živín a organických látok. Tieto sú nevyhnutné pri pestovaní akýchkoľvek plodín na záhrade,“ doplnilo mesto.

Zelený odpad ako lístie, tráva, zvyšky burín zo záhrad patrí na kompostdo nádob na bioodpad, alebo do veľkoobjemových kontajnerov na bioodpad počas jesenného upratovania, ktoré v Trenčíne práve prebieha.

Konáre z orezaných stromov a kríkov môžeme odovzdať aj v zberných dvoroch, alebo podrvené použiť ako mulč, alebo ako vrstvu do vyvýšených záhonov. Biologicky rozložiteľný odpad zo záhradkárskych osád je dôležité svojpomocne kompostovať a použiť ako zdroj živín pre ovocné stromčeky a pestované rastliny,“ uzavrelo mesto na webe.

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na kávu


Nitra
Prešov
Žilina
Trnava
Trnava
Prešov
Košice
Banská Bystrica
Žilina
Nitra
Bratislava
Bratislava
Košice
Banská Bystrica