Považská Bystrica chce zriadiť vlastné mestské múzeum. Čo si o tom myslíte?


Považská Bystrica chce mať múzeum

Foto: Považská Bystrica chce zriadiť vlastné mestské múzeum. Čo si o tom myslíte?
Galéria: 4 fotky
Foto: mesto Považská Bystrica

Vedenie Považskej Bystrice zvažuje zriadenie mestského múzea. Bohatá história mesta by sa mohla archivovať a vystavovať očiam obyvateľov a podporiť tak aj turizmus v meste. Vedenie eviduje rastúci záujem o takúto inštitúciu, preto sa tento návrh dostane na stôl Mestského zastupiteľstva, informuje radnica.

Poslanci budú hlasovať o tejto myšlienke na najbližšom zastupiteľstve. Múzeum by malo sídliť v priestoroch Domu kultúry. „Aj o tomto bode budú rokovať poslanci na najbližšom mestskom zastupiteľstve. V prípade jeho schválenia je realizácia projektu predpokladaná v budúcom roku,“ informuje hovorkyňa mesta Mgr. Iveta Pagáč Kováčiková. 

Galéria: 4 fotky

História Považskej Bystrice siaha až do 13. storočia, prešla rýchlym výrazným priemyselným rozvojom, ale aj významnými archeologickými nálezmi. Toto boli impulzy, ktoré viedli k myšlienke mestského múzea. „Múzejné zariadenie, ktoré plánujeme vytvoriť, má slúžiť ako zbierkotvorná inštitúcia v procese spravovania najvýznamnejších kultúrnych a spoločenských hodnôt. Okrem toho bude vykonávať osvetovú činnosť pre žiakov základných a stredných škôl, ako aj širokú verejnosť,“ vysvetlil prednosta mestského úradu Michal Hamar.

Súčasťou múzea bude aj regionálna knižnica. Časť financií na zriadenie mestského múzea plánuje radnica získať z výzvy, ktorú vyhlásilo Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Slovenskej republiky. „To znamená, že vybudovanie múzea bude čiastočne financované z prostriedkov nenávratného finančného príspevku. Aktuálne sa pripravuje projektová dokumentácia na vytvorenie priestorov,“ dodáva prednosta Hamar. 





Bratislava
Nitra
Prešov
Žilina
Košice
Trnava
Prešov
Žilina
Trnava
Bratislava
Banská Bystrica
Košice
Nitra
Banská Bystrica