Takto vzdali hodl obetiam Zámockej ulice trenčianski študenti, proti politickému tlaku im pomohol Rybníček


Trenčianski študenti si uctili obete Zámockej, Rybníček ich podporil

Foto: Takto vzdali hodl obetiam Zámockej ulice trenčianski študenti, proti politickému tlaku im pomohol Rybníček Foto: Reprofoto SME/ YouTube/ MY Noviny

Študenti Gymnázia Ľudovíta Štúra v Trenčíne dokázali, že sa nevzdajú. Napriek tomu, že vedenie školy pod tlakom politických vyhrážok pôvodne zrušilo spomienkovú akciu na pamiatku Matúša Horvátha a Juraja Vankuliča, ktorí boli zavraždení pri teroristickom útoku na Zámockej ulici v Bratislave v roku 2022, akcia sa napokon predsa len uskutočnila.

Iniciatívu napokon prebrala trenčianska radnica a presunula podujatie pred budovu školy, kde sa v piatok ľudia mohli zúčastniť podujatia pod názvom Deň pestrosti, informoval TV JOJ.

Tlakom sa nenechali zastrašiť

Na Námestí študentov, vedľa gymnázia, si študenti, zamestnanci školy aj náhodní okoloidúci mohli uctiť pamiatku obetí teroristického útoku zapálením sviečky pri ich fotografiách a zápisom do kondolenčnej knihy. Spomienka sa niesla v duchu tolerancie a slobody. Primátor Trenčína Richard Rybníček sa tiež zúčastnil a vo svojom prejave zdôraznil, že vražda týchto dvoch mladých ľudí sa stala symbolom boja za slobodu a toleranciu. „Títo nevinní ľudia zomreli rukou zmanipulovaného človeka a stali sa symbolom slobody, ktorú sme si vybojovali už v roku 1989,“ vyhlásil.

Trenčianska radnica týmto krokom podporila snahu študentov a pedagógov, ktorí chceli pôvodne na pôde školy vzdávať hold obetiam. Politický tlak a vyhrážky od Milana Mazureka, bývalého poslanca a člena krajne pravicovej strany Republika, však školu prinútili akciu zrušiť, o čom sme vás už informovali v našom článku. Tento krok vyvolal verejný rozruch a kritiku zo strany primátora Rybníčka, ktorý sa otvorene postavil na stranu študentov. Na sociálnych sieťach vyjadril svoje sklamanie, že sa vedenie gymnázia podvolilo a zľaklo politického tlaku. „Ak si študenti chcú pripomenúť vraždu dvoch nevinných ľudí, je to šírenie ideológie? Kam sme sa dostali?“ pýtal sa primátor.



Rybníček zároveň ocenil odvahu a odhodlanie študentov a pedagogického zboru, ktorí sa nenechali zastrašiť a našli spôsob, ako si uctiť obete. Akcia Deň pestrosti tak symbolizovala nielen spomienku na tragédiu, ale aj pripomenutie, že slobodu a toleranciu treba neustále chrániť.

S Republikou zápasia aj na východe

K obdobnej udalosti došlo aj na gymnáziu v Bardejove. Krajne pravicový poslanec Milan Mazurek na sociálnej sieti oznámil, že Gymnázium Leonarda Stöckela v Bardejove ustúpilo tlaku a zmenilo pôvodne plánovanú farebnú akciu venovanú boju proti nenávisti, o čom sme vás informovali v našom článku

Riaditeľka gymnázia Alena Gombošová pripustila, že z príspevku pána Mazureka na sociálnej sieti sa môže situácia javiť tak, ako by mimoparlamentný poslanec diktoval škole v Bardejove, ako majú postupovať. Škola sa však k tomuto naratívu nehlási. „Dištancujeme sa od tohto, nikto nám nič nediktoval,“ povedala Gombošová pre Prešova.

„Príspevok sme stiahli z dôvodu množstva útokov a dezinterpretácií, ktoré vyvolávajú nenávisť a neúctu k ľudskej dôstojnosti,“ dodala riaditeľka vo svojom stanovisku.

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na kávu


Nitra
Košice
Bratislava
Prešov
Banská Bystrica
Nitra
Bratislava
Trnava
Žilina
Trnava
Banská Bystrica
Košice
Prešov
Žilina