Trenčín je podľa INEKO najlepšie hospodáriace krajské mesto na Slovensku. Kto je absolútny víťaz?


Trenčín hospodáril najlepšie zo všetkých krajských miest

Foto: Trenčín je podľa INEKO najlepšie hospodáriace krajské mesto na Slovensku. Kto je absolútny víťaz? Foto: Mesto Trenčín

Trenčín zaznamenal obrovský úspech v hodnotení hospodárenia slovenských miest za rok 2023. Podľa hodnotenia Inštitútu pre ekonomické a sociálne otázky (INEKO) sa stal najlepšie hospodáriacim krajským mestom na Slovensku. Vysoké skóre vo finančnej stabilite, a to najmä v oblastiach ako celkový dlh, dlhová služba či záväzky po splatnosti, katapultovalo mesto na popredné priečky.

Zdroj: Hospodárenie obcí

Aj keď sa situácia v samosprávach po pandemickej kríze a inflácii zďaleka nezlepšila, Trenčín dokázal napredovať. Mesto dosiahlo v piatich ukazovateľoch finančného zdravia hodnotenie „výborné“, čo znamená, že jeho rozpočtové riadenie je na špičkovej úrovni. V bilancii bežného účtu si síce drží “dobrú” pozíciu, no celkové finančné zdravie hodnotí INEKO skóre 5,2 z možných 6 bodov

Zdroj: Hospodárenie obcí

Pozoruhodný je aj jeho postup v rebríčku slovenských miest. Kým ešte v roku 2020 bolo Trenčín na 46. mieste, v priebehu štyroch rokov sa prebojovalo na 16. miesto. Oproti roku 2022, kedy bolo na 22. priečke, ide o ďalší výrazný posun.

Zároveň je to jasný signál, že aj v čase neľahkých finančných podmienok možno dosiahnuť výborné výsledky, ak sa hospodári efektívne. Trenčín sa tak stáva vzorom pre ostatné krajské mestá na Slovensku, ktoré sa môžu inšpirovať jeho finančným prístupom.

Zdroj: Hospodárenie obcí

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na kávu


Bratislava
Prešov
Trnava
Košice
Košice
Nitra
Banská Bystrica
Prešov
Trnava
Nitra
Žilina
Žilina
Banská Bystrica
Bratislava