Obrovská výzva: Slovenskí otužilci preplávali La Manche. Medzi nimi bola aj rodená Handlovčanka


Handlovčanka zdolala La Manche

Foto: Obrovská výzva: Slovenskí otužilci preplávali La Manche. Medzi nimi bola aj rodená Handlovčanka Foto: handlova.sk

Plavci zo Slovenska prednedávnom zdolali Lamanšský prieliv. Partia piatich otužilcov za 12 hodín a 39 minút štafetovo preplávala úsek 21 míľ. Medzi nimi bola aj Katka z Handlovej, ktorá sa rozhodla splniť si sen a preplávať kanál La Manche.

Celé to začalo tak, že Katka Hošeková sa pred 4 rokmi pridala k prievidzským Ľadovým medveďom a Sparťanom. Mesto Handlová na svojom webe zverejnilo rozhovor, kde Katka približuje svoju skúsenosť.

Počas jedného z rehabilitačných pobytov som sa stretla s masérom a chiropraktikom Romanom Klinčúchom z Považskej Bystrice. Ten ma svojim cieľom naštartoval. Pred 4 rokmi sme sa rozprávali o jeho pláne, že by chcel ísť na kanál. Roman mi to ponúkol, vtedy som neváhala, ale dvaja by sme to nedali,“ opísala Katka.

Katka s Romanom oslovili trénera a prvého Slováka v ére samostatného Slovenska, ktorý tento kanál preplával, Zoliho Makaia o odbornú pomoc. Inšpirovali aj ďalších amatérskych nadšencov, ktorí sa k nim pridali – Ľubomíra Frola, Karola Kukučku a profesionálnu juniorskú plavkyňu Lucku Černú. 

V tomto zložení sme sa dva a pol roka spolu alebo individuálne venovali zdokonaľovaniu plaveckých techník, poctivému trénovaniu. Ako predpríprava slúžili plavecké preteky v zimnom alebo diaľkovom plávaní,“ doplnila Katka.

Začiatky neboli ľahké

Najskôr bolo potrebné absolvovať zdravotnú prehliadku. Katka začínala na 100 metroch a postupne si vyplávala vyššiu triedu, od 150 cez 500 až po 1000 metrov v ľadovej vode pod 6 stupňov. Výprava prebiehala tak, že sa plavci striedali po hodine a dvaja piloti na sprievodnej lodi pozorne sledovali dianie.


Plavec skočí do vody a pláva na príkazy trénera, rozhodca asociácie dozerá na dodržiavanie pravidiel plavby. Podľa trénerových pokynov plavec zrýchľuje tempo. Je to veľká prírodná matematika. Pokiaľ nie je v ohrození života, tak proste pláva. Končí až keď stúpi suchou nohou na súš,“ hovorí plavkyňa.

V tíme boli amatérski športovci v triatlone či cyklistike, Katka však začínala ako úplná amatérka. Museli ich usporiadať tak, aby to presne zvládli v čase, kedy sa otočí prúdenie. Pilot musí správne vypočítať rozdiel medzi prílivom a odlivom, strieda sa prúd tak silný, že môže spláchnuť plavca až do Atlantiku.

Náš termín sme išli už na hrane tých dní, vlastne sme už mali ísť domov, už sme mali kúpené letenky späť s tým, že teda niekedy nabudúce sa vrátime v náhradnom termíne. Nakoniec sme to nevzdali a pilot aj napriek riziku búrky a celkových nepriaznivých podmienok nám ponúkol vyštartovať. Veľmi sme to všetci chceli a preto keď sme dostali šancu, šli sme do toho na plno,“ povedala Katka.

Má za sebou mnoho aj iných úspechov, v kategórii žien do 50 rokov získala titul vicemajstra na zimnom slovenskom pohári dve sezóny po sebe. Zaplávala polku Lipna (16 km) a v diaľkovom plávaní má striebro v celoštátnej súťaži.

Zúčastňuje sa aj na viacerých lokálnych súťažiach. Na 24 hodinovke 2024 Veľká voda s ľadovými medveďmi odplávala 22 km a získala 3. miesto. Zdolala tiež trať 750 metrov ľadovej 2,5 stupňovej vody na Košarišskách v rámci Slovenského pohára v zimnom plávaní.

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na kávu


Banská Bystrica
Bratislava
Banská Bystrica
Prešov
Košice
Prešov
Trnava
Bratislava
Nitra
Košice
Trnava
Nitra
Žilina
Žilina