Kvôli zrušeniu spomienkovej akcie na trenčianskom gymnáziu chce rezort školstva zaviesť informovaný súhlas


Ministerstvo školstva navrhuje zaviesť informovaný súhlas

Foto: Kvôli zrušeniu spomienkovej akcie na trenčianskom gymnáziu chce rezort školstva zaviesť informovaný súhlas Foto: sk.mapy.cz

Ministerstvo školstva navrhlo, že aktivity v školách nad rámec osnov by mohli schvaľovať rodičia. Nový návrh je už v parlamente. Tomáš Drucker (Hlas-SD) týmto krokom reaguje na situáciu z gymnázia v Trenčíne, ktoré bolo kritizované za šírenie LGBTI ideológie.

Trenčianske gymnázium si chcelo pripomenúť obete teroristického útoku na Zámockej ulici v Bratislave. O prípade sa začal zaujímať rezort školstva a Tomáš Drucker sa školy zastal. Podujatie malo byť dobrovoľné, no pre negatívne reakcie ho škola zrušila. Riaditelia by preto mohli na niektoré podujatia vyžadovať od rodičov súhlas.

Zavádzame veľmi prísny, informovaný súhlas rodičov v prípade, že vec, ktorá má byť predmetom výchovy alebo vzdelávania na škole, nie je súčasťou školského vzdelávacieho programu, je nad rámec štátneho vzdelávacieho programu, ani to neschválila rada školy, ktorá má zastúpenie rodičov a neschválila to ani pedagogická rada školy, v ktorej sú odborníci,“ priblížil minister T. Drucker.

Informovaný súhlas je súčasťou 89 legislatívnych zmien v školstve, ktoré by mali platiť od januára. V praxi by to znamenalo, že si škola od rodičov vypýta povolenie, ak chce robiť prednášky o témach, ktoré nie sú v školských osnovách. Povolenia si školy pýtajú v niektorých prípadoch aj teraz.


Ja by som sa spoliehal na to, že zástupcovia našich škôl vedia, čo robia. Vedia sa rozhodnúť, čo na ich pôdu patrí a nepatrí. Ale sú tu niekedy témy a situácie, ktoré sú kontroverznejšie alebo citlivejšie, a tam takýto nástroj vie pomôcť,“ povedal riaditeľ občianskeho združenia Rodičia.sk Matej Stuška pre portál spravy.rtvs.sk.

Niektorí riaditelia sa však obávajú, aby nestratili kompetencie a autonómiu. Súhlas by mali podľa analytika pýtať len výnimočne, keďže štátny vzdelávací systém pokrýva široký okruh tém.

Môžu to byť témy, ktoré sa týkajú niektorých konkrétnych obsahov sexuálnej výchovy, ktoré sa nedostali do štátneho vzdelávacieho programu. A tieto, ak ich škola bude chcieť vyučovať, tak je korektné rozprávať sa s rodičmi, či s tým súhlasia,“ uviedol analytik Centra vzdelávacích analýz Michal Rehúš.

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na kávu


Košice
Nitra
Trnava
Košice
Nitra
Bratislava
Prešov
Bratislava
Banská Bystrica
Žilina
Banská Bystrica
Trnava
Žilina
Prešov