Zomrel významný ornitológ z Prievidze. Vladimír Slobodník zachránil počas kariéry stovky hniezdísk


Svet ornitológov prišiel o významnú osobnosť

Foto: Zomrel významný ornitológ z Prievidze. Vladimír Slobodník zachránil počas kariéry stovky hniezdísk
Galéria: 3 fotky
Foto: codnes.sk

Svet vtáctva opustil ornitológ Vladimír Slobodník, ktorý spolupracoval na mnohých významných projektoch spojených s jeho vášňou - ríšou operencov. „Aj vďaka nemu dodnes existujú vzácne Košské mokrade, ktoré sú na  Hornom Ponitrí domovom mnohých vzácnych vodných druhov vtáctva,“ uviedla pre Čodnes.sk organizácia SOS/BirdLife Slovensko.

Vladimír Slobodník patril medzi osobnosti bojujúce za ochranu vtáctva, robil osvetu o ochrane týchto dôležitých živočíchov a organizoval rôzne akcie v okolí Prievidze. Často navštevoval školy a Zoologické záhrady, kde šíril svoje poznatky o vzácnom biotope vtáctva v okolitých miestach.

Galéria: 3 fotky

Úzku spoluprácu mal so Zoo Bojnice, kde si takisto uctili jeho pamiatku.S veľkým zármutkom sme prijali informáciu o tom, že zomrel náš dlhoročný spolupracovník Vladimír Slobodník,“ napísala Zoo Bojnice na svojom profile. 

Pracoval ako zoológ na správe CHKO Ponitrie v rokoch1993 - 2019, kedy prispel k ochrane množstva hniezdísk vtáctva. Sám písal články, knihy a tiež spolupracoval na mnohých publikáciách, ktoré budú slúžiť ešte dlhé roky ako učebný materiál. Vladimír Slobodník bol členom mnohých združení a organizácií, ktoré vyjadrujú zármutok a sústrasť pozostalým. 

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na kávu




Nitra
Trnava
Bratislava
Trnava
Prešov
Banská Bystrica
Košice
Žilina
Banská Bystrica
Košice
Bratislava
Žilina
Nitra
Prešov