Po štyroch rokoch finišujú s výstavbou kanalizácie v mestskej časti Považskej Bystrice


Obyvatelia mestskej časti Považská Teplá budú mať konečne kanalizáciu

Foto: Po štyroch rokoch finišujú s výstavbou kanalizácie v mestskej časti Považskej Bystrice
Galéria: 4 fotky
Foto: Mesto Považská Bystrica

Vyzerá to tak, že obyvatelia najväčšej mestskej časti Považskej Bystrice sa dočkali. Považská Teplá je jediné územie mesta, ktoré nie je odkanalizované. Mesto v spolupráci s Považskou vodárenskou spoločnosťou realizuje výstavbu kanalizácie od roku 2020 s investíciou približne 120-tisíc eur. Najnovšie prebiehajú piata a šiesta etapa výstavby, pričom práce sa podľa najnovších informácií blížia ku koncu. Pre miestnych obyvateľov to znamená veľký krok k zlepšeniu infraštruktúry a komfortu života.

Mesto však na začiatku školského roka muselo riešiť havarijný stav s prasknutým potrubím a odvodnenie telocvične v Základnej škole v Považskej Teplej, kde vyvierala voda z bývalého prameňa. Samospráva investovala do opráv školy takmer 18-tisíc eur.

„Problémy v základnej škole spôsobovala zle vyriešená splašková dažďová kanalizácia. Rozhodli sme sa ju preto napojiť práve na verejnú kanalizáciu, ktorú budujeme. Ďalší problém bola vlhkosť v telocvični spôsobená bývalým prameňom, ktorý vyvieral do jazierka, ktoré bolo neskôr zasypané. Voda však nezmizla a začala robiť problémy. Podarilo sa nám to napojiť do kanalizácie a vyviesť tak vodu von,“ vysvetlil primátor mesta Karol Janas.

V Považskej Teplej momentálne prebieha aj rozsiahla investičná akcia v celkovej hodnote približne 120-tisíc eur. Buduje sa tu kanalizácia, pričom sa začalo od poslednej šachty pri pohostinstve Manín smerom k hasičskej zbrojnici. Práce sa vykonávajú pretlakovou metódou, čiže kryt komunikácie je otvorený len v miestach umiestnenia nových šácht tak, aby sa Považská vodárenská spoločnosť mohla napojiť na existujúcu kanalizáciu.


Galéria: 4 fotky

Ako ďalej primátor zdôraznil, kanalizácia je kľúčovým projektom pre zlepšenie života v Považskej Teplej a spolupráca s Považskou vodárenskou spoločnosťou umožní napojiť veľkú časť obce na verejnú kanalizáciu. „Najväčšou výzvou bolo priviesť kanalizačné rúry až do Považskej Teplej, keďže tie pôvodne končili v meste na Moyzesovej ulici. Museli sme to celé prekopať až do Vrtižeru, kde sme začali s budovaním kanalizácie a teraz pokračujeme v Považskej Teplej,“ dodal Janas.

Po ukončení prác plánuje mesto na budúci rok začať s asfaltovaním komunikácií, aby sa vyriešili všetky dočasné problémy spôsobené stavebnými prácami. „Chceme upokojiť ľudí, že po skončení prác sa nemusia obávať, že im ostanú zničené komunikácie, na budúci rok chceme začať s asfaltovaním. Tak tomu bolo po dokončení kanalizácie aj v Hornom a Dolnom Moštenci. Obyvatelia v Považskej Teplej si veľa vytrpeli, nie je jednouché žiť na takom veľkom stavenisku, aké tu aktuálne je, ale určite to bude stáť za to,“ povedal Janas. 

Podľa poslanca za mestskú časť Považská Teplá Jána Galbavého je výstavba verejnej kanalizácie nevyhnutná. „Sme poslednou mestskou časťou, ktorá nie je kompletne odkanalizovaná. Žiadny stavebný ruch nie je bez toho, aby nevznikli nejaké obmedzenia. Či už v rámci dopravy alebo aj životného komfortu. No ak chceme niečo dosiahnuť, musíme podstúpiť aj nejaké úskalia a vydržať,“ doplnil na záver Galbavý. 






Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Trenčiansky kraj