Púšťate nevidiacich cez priechod? V Trenčianskom kraji prebieha Deň bielej palice, polícia kontroluje dodržiavanie


Na cestách Trenčianskeho kraja prebieha Deň bielej palice

Foto: Púšťate nevidiacich cez priechod? V Trenčianskom kraji prebieha Deň bielej palice, polícia kontroluje dodržiavanie
Galéria: 8 fotiek
Foto: Facebook/Polícia Slovenskej republiky

Dátum 15. októbra je Svetovým dňom bielej palice. Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska preto pravidelne v tento deň spoločne s Prezídiom Policajného zboru organizuje preventívnu dopravnú aktivitu, ktorá má preskúšať a zároveň poučiť vodičov.

Policajné hliadky v 37 mestách na Slovensku vrátane Trenčianskeho kraja obsadili priechody pre chodcov. Spolu s nimi sa na 41 miestach nachádzajú aj figuranti a informátori únie nevidiacich, ktorí zisťujú, ako šoféri zareagujú na signál s bielou palicou.

Zákon o cestnej premávke priamo upravuje povinnosti vodičov voči nevidiacim chodcom, ktorí používajú bielu palicu. Vodiči sú povinní dbať na zvýšenú opatrnosť a umožniť nevidiacim chodcom bezpečný prechod cez cestu. Týmto ustanovením sa zaručuje ochrana týchto zraniteľných účastníkov premávky,“ približuje polícia.

Galéria: 8 fotiek

Každý vodič by mal poznať signál nevidiacich osôb, ktoré chcú prejsť cez priechod. Svoju bielu palicu vtedy tesne pred cestou zodvihnú do výšky pása a držia ju tak niekoľko sekúnd. Šofér má na takéto znamenie reagovať zastavením vozidla.


„Neodporúčame, aby na chodca s bielou palicou trúbili, pretože to môže vyhodnotiť ako nebezpečie a ostane stáť. Blikanie zasa nevidí. V prípade, že by nevidiaci nereagoval, môže ho vodič osloviť a uistiť o bezpečnom prechode cez priechod,“ radí hlavná koordinátorka akcie Ivana Frčová.

V Trenčianskom kraji sa vodiči podľa polície vo väčšine prípadov správali zodpovedne voči osobám so zrakovým postihnutím. „Menej zodpovední vodiči odišli s napomenutím a boli im vysvetlené ich povinnosti. Zástupca Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska vodičom pri zastavení odovzdal informačný letáčik,“ informovala polícia Trenčianskeho kraja na sociálnej sieti.


Biela palica je pre nevidiacich a slabozrakých ľudí extrémne dôležitou pomôckou, ktorá im umožňuje sa bezpečnejšie pohybovať v exteriéri, rozpoznávať prekážky a orientovať sa. Vďaka nej dokážu fungovať omnoho samostatnejšie, stále ich však na cestách ohrozujú nezodpovední vodiči, ktorí nereagujú na ich signály. Únia nevidiacich a polícia preto už 15 rokov organizujú podobné akcie, ktoré poskytujú osvetu o správnom správaní sa voči zraniteľným účastníkom cestnej premávky.

„Je symbolom odvahy – vydať sa sám do ulíc, prekonávať prekážky, ktoré sú pre bežnú verejnosť často neviditeľné. S pomocou bielej palice a správneho nácviku priestorovej orientácie sa aj ľudia s ťažkým zrakovým postihnutím dokážu samostatne dostať tam, kam potrebujú,“ hovorí Ivana Frčová o bielej palici.

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na nezávislé správy z regiónov




Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy