FOTO: Trenčania zachytili kométu, ktorá vyhubila dinosaurov. Aj vy máte ešte čas, dnes by mala byť najjasnejšia


Nepremeškajte jedinečný pohlaď na kométu

FOTO: Trenčania zachytili kométu, ktorá vyhubila dinosaurov. Aj vy máte ešte čas, dnes by mala byť najjasnejšia
Galéria: 6 fotiek
Foto: FB Trenčan

Trenčania zdieľajú krásne fotografie z nočnej oblohy, ktoré zachytávajú kométu C/2023 A3, známu ako Tsuchinshan-ATLAS. Historicky dôležitá udalosť, ktorá sa nám naskytla, bude najlepšie viditeľná dnes, pretože má byť čistá večerná obloha. Jedná sa o tú istú kométu, ktorá pravdepodobne vyhubila dinosaurov pred 66 miliónmi rokov.

Dnes je však možné tento vesmírny objekt pozorovať aj voľným okom. Najlepšie je viditeľná do hodiny od zotmenia. Nočné divadlo láka amatérskych astrológov, ale aj rodiny s deťmi. „My sme boli včera pozorovať s manželom a synmi na Hrabovke, je odtiaľ skvelý výhľad a bolo jasno. Kométu sa nám podarilo nádherne zachytiť na mobily,” napísala Mirka, ktorá sa podelila o vydarený záver v skupine Trenčan.

Galéria: 6 fotiek

Andrej pozoroval kométu cestou z práce. Iným sa podarilo zachytiť jav aj v blízkosti domova.Ideálny čas na jej pozorovanie sa očakáva 16.októbra 2024. Mali by byť podmienky na jej sledovanie najpriaznivejšie, umožňujúc tak ešte pôsobivejšie pohľady na tento kozmický úkaz,“ odporúča stránka Nového Mesta nad Váhom

Podľa dostupných informácií bude kométa viditeľná ešte niekoľko dní, takže tí, ktorí ju zatiaľ nestihli zazrieť, majú stále šancu, ak im to počasie dovolí. Po 12. októbri sa kométa priblížila na 71 miliónov kilometrov od Zeme, a hoci riziko nárazu je malé, očakáva sa, že bude najjasnejšou kométou za posledných 100 rokov. Najlepšie podmienky na jej pozorovanie sú na miestach s nízkym svetelným znečistením. 





Bratislava
Košice
Banská Bystrica
Žilina
Prešov
Nitra
Trnava
Banská Bystrica
Bratislava
Prešov
Nitra
Trnava
Košice
Žilina