Inšpiratívne ženy boli ocenené prestížnym titulom, jeho udeľovanie prebehlo v Papradne


Výnimočné ženy boli ocenené titulom Vidiecka žena roka

Foto: Inšpiratívne ženy boli ocenené prestížnym titulom, jeho udeľovanie prebehlo v Papradne Foto: tsk.sk

Štyri výnimočné ženy boli ocenené prestížnym titulom Vidiecka žena roka – Líderka 2024. Svojou prácou a nasadením prispievajú k rozvoju a zachovaniu slovenského vidieka. Súťaž od roku 2002 oceňuje ženy, ktoré svojou aktivitou pozitívne menia život v slovenských vidieckych komunitách. Podujatie bolo súčasťou osláv Svetového dňa vidieckych žien.

Predsedníčka Odborového zväzu pracovníkov poľnohospodárstva na Slovensku Jana Žitňáková získala ocenenie v kategórii Aktivistka. Jej dlhoročné pôsobenie v Slovenskom Červenom kríži v Rišňovciach významne obohatilo miestnu komunitu.

Titul Politička bol udelený Ľubici Kukovej, ktorá sa zaslúžila o rozvoj malej obce v Banskoštiavnickom okrese. Elena Majeríková z Dolného Vadičova získala ocenenie v kategórii Podnikateľka.


Zastúpenie na súťaži mal aj Trenčiansky samosprávny kraj (TSK), kde v kategórii Remeselníčka bola ocenená Mária Mizeráková z Pobedima (okres Nové Mesto nad Váhom). Mária sa venuje tradičným remeslám, ako je drotárstvo a paličkovaná čipka. Zároveň prispieva k výskumu ľudovej kultúry a publikuje monografie.

Mimoriadne ocenenie získala Žofia Dobešová, ktorá v 92 rokoch predáva svoje remeselné zručnosti ďalším generáciám: „Je živým dôkazom toho, že láska k remeslu a tradíciám pretrváva celý život,“ uviedla predsedníčka združenia Vidiecky parlament na Slovensku Mária Behanovská.

Tieto ženy sú nekonečným zdrojom inšpirácie a energie. Vďaka nim je život na vidieku bohatší a aktívnejší,“ povedala na záver M. Behanovská. Slávnostného podujatia, ktoré sa konalo v obci Papradno sa zúčastnil aj predseda TSK Jaroslav Baška.

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na nezávislé správy z regiónov


Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Trenčiansky kraj