FOTO: Trenčania pomohli povodňami zasiahnutým Branticiam v Česku. Niektoré domy v obci museli zbúrať


Povodne zasiahli 90 percent obce Brantice. Pomáhali im aj Trenčania

FOTO: Trenčania pomohli povodňami zasiahnutým Branticiam v Česku. Niektoré domy v obci museli zbúrať
Galéria: 14 fotiek
Foto: Mesto Trenčín

Obec Brantice v českom okrese Bruntál, ktorá v septembri čelila ničivej povodni, stále bojuje s následkami tejto prírodnej katastrofy. Do odstraňovania škôd sa zapojili nielen miestni obyvatelia, ale aj dobrovoľníci z Trenčína. Mesto o tom informovalo na svojej webovej stránke.

V utorok 8. októbra 2024 vycestoval do Brantíc vedúci Útvaru sociálnych služieb MsÚ Trenčín Patrik Čech. V plne naloženom aute viezol 20 vodeodolných nabíjačiek s LED svietidlami, 30 úložných boxov na potraviny, 100 čeloviek, 50 balení pracieho prášku a 21 fúrikov. O konkrétnu materiálnu pomoc požiadal starosta Brantíc Daniel Říha.

„Uviedol, že v niektorých miestach bola voda až do výšky 3 metrov. Obec bola zaplavená v 90 percentách, čo malo veľmi deštruktívne dopady na rodinné domy, ale aj celú infraštruktúru obce. Poničené sú chodníky, cesty, pozemky. Na mieste zasahovala armáda i dobrovoľníci. Obyvatelia si navzájom pomáhali a pomáhajú, ale je z nich cítiť prirodzený smútok. Bolo veľkým šťastím, že nikto neprišiel o život, ani k ujme na zdraví,“ popísal Čechovi situáciu v Branticiach starosta obce.

Nemali elektrinu ani vodu

Dobrovoľníci z Trenčína pomohli aj prostredníctvom Dobrovoľnej civilnej ochrany, ktorej členovia do Brantíc dorazili už v noci z 27. na 28. septembra 2024. „Keďže sme nechceli spôsobovať miestnym obyvateľom starosti, vzali sme si veľkokapacitný stan, ležadlá, pitnú vodu, prenosnú sprchu aj WC a všetko potrebné. Pitná voda nebola k dispozícii, tak sme boli radi, že máme vlastné zásoby. Po príchode na miesto sme si vytvorili zázemie a začali sme s odstraňovaním všetkého, čo tu zanechala povodeň, aby sa mohli obyvatelia čo najskôr vrátiť do svojich domovov. Skoro tri dni nepretržite naši členovia odstraňovali naplaveniny, pílili popadané stromy, aby spriechodnili cestu, odčerpávali vodu a odstraňovali zaplavené časti domov,“ informovala Adriana Kováčová z Dobrovoľnej civilnej ochrany.


Galéria: 14 fotiek

Obec Brantice je navyše domovom niekoľkých ľudí, ktorí majú blízke spojenie s Trenčínom. Jeden z nich, lekár Martin, opísal situáciu po povodni: „Sme bez elektriny a bez vody. Na neurčito. V televíznych správach bolo vidno len asi 30% tejto tragédie, realita je omnoho horšia. V Branticiach pretiekla voda cez 70 % domov, sú plné bahna. Niektoré domy sa musia zbúrať.“

Mesto Trenčín schválilo materiálnu pomoc pre Brantice už 26. septembra 2024, keď mestskí poslanci podporili návrh primátora na poskytnutie pomoci vo výške 5-tisíc eur. Občania, ktorí chcú tiež prispieť, môžu pomôcť prostredníctvom transparentného účtu zverejneného na webe obce Brantice.





Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy