Cintoríny v Trenčíne sú tieto dni otvorené dlhšie. Posilnené budú aj hliadky mestskej polície


Zmena otváracích hodín cintorínov v Trenčíne počas Sviatku všetkých svätých

Foto: Cintoríny v Trenčíne sú tieto dni otvorené dlhšie. Posilnené budú aj hliadky mestskej polície Foto: Mesto Trenčín

S blížiacim sa Sviatkom všetkých svätých sa upravujú otváracie hodiny trenčianskych mestských cintorínov. Od 16. októbra do 4. novembra 2023 budú cintoríny prístupné verejnosti denne od 7:00 do 20:00 hod. Informovala o tom trenčianska hovorkyňa Erika Ságová na webovej stránke mesta.

Kancelária správy pohrebiska, nachádzajúca sa v Dome smútku na Trenčín – Juh, bude otvorená od 26. októbra do 4. novembra v čase od 9:00 do 17:00 hod. Návštevníci a nájomcovia hrobových miest tu môžu riešiť svoje záležitosti, vrátane identifikácie hrobových miest. Kontaktovať kanceláriu môžete na telefónnych číslach: 032/652 04 48 alebo 0902 911 045.

Bezpečnosť počas Dušičiek

Počas obdobia Dušičiek bude Mestská polícia v Trenčíne zvýšene hliadkovať v okolí cintorínov aj na samotných pohrebiskách, a to vo dne aj v noci, aby zabezpečila bezpečnosť návštevníkov a ich majetku.

V Trenčíne je 12 pohrebísk, ktoré spravuje spoločnosť Pohrebníctvo Dvonč, Partizánske. Medzi ne patria cintoríny v častiach: Trenčín-Juh, Záblatie, Zlatovce, Orechové, Istebník, Kubrá, Kubrica, Opatová, Biskupice, Belá, Evanjelický cintorín v Orechovom a na Hornom Šianci.


Prevádzkovateľ pohrebísk v týchto dňoch zabezpečuje zvýšenú starostlivosť o cintoríny. Na hrobových miestach sú umiestnené veľkokapacitné kontajnery na odpad.

Ekologickejšia úcta k zosnulým

Aj tento rok mesto návštevníkov cintorínov vyzýva, aby pri výbere ozdôb na hroby uprednostnili prírodné materiály, ktoré menej zaťažujú životné prostredie. „Po čase sa totiž z kahancov, umelých kvetín a vencov stane odpad, ktorý skončí na skládkach. Tam sa rozkladá ešte veľa rokov. Vzhľadom k tomu, že podobné výrobky sú častokrát z rôznych druhov materiálov, je ťažké ich posunúť na recykláciu. Aby bolo možné ich ďalej spracovať, museli by byť pooddeľované jednotlivé materiály, napr. sklenené svietniky by sa dali recyklovať, keby z nich boli odstránené plastové či kovové vrchnáky a boli by očistené od vosku a podobne,“ priblížila Ságová

Do kontajnera na biologický odpad alebo kompostéra patria zelené časti vencov, živé kvety, lístie a menšie konáre. Sklenené fľaše, svietniky a kahance bez plastových a kovových vrchnákov patria do kontajnera na sklo. Plastové a kovové vrchnáky a kahance očistené od vosku môžete vhodiť do triedeného zberu plastov a kovov.

„Uctiť si pamiatku zosnulých sa dá aj ekologickejšie, stačí si vybrať prírodné kytičky alebo vysadiť chryzantémy do črepníka miesto umelých vencov, svietnik voliť radšej sklenený, nakoľko je možné ho použiť viackrát. Podstatné je však prijať myšlienku, že tieto sviatky nie sú o bohatej výzdobe, ale o spomienke na našich blízkych,“ radí hovorkyňa mesta Trenčín.

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na kávu


Trnava
Košice
Nitra
Bratislava
Košice
Banská Bystrica
Prešov
Prešov
Žilina
Bratislava
Žilina
Nitra
Trnava
Banská Bystrica