Dievčatko tesne po narodení nedýchalo. Operátor tiesňovej linky pomohol rodičom pri dramatickom pôrode


Foto: Dievčatko tesne po narodení nedýchalo. Operátor tiesňovej linky pomohol rodičom pri dramatickom pôrode Foto: OS ZZS, canva.com

V okrese Ilava sa odohrala dramatická udalosť, ktorá opäť ukázala, aká dôležitá je práca operátorov na tiesňovej linke 155. Na telefónnu linku zavolal manžel budúcej mamičky so správou, že jeho partnerka má silné kontrakcie a odtiekla jej plodová voda. Volanie prijal operátor z Krajského operačného strediska v Trenčíne, Martin Poštrk, ktorý bol pripravený pomôcť budúcim rodičom až do príchodu záchrannej posádky, inromuje Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby SR na sociálnej sieti.

Počas telefonátu Martin zostal pokojný a príbuzných upokojoval, pričom ich krok za krokom navigoval, čo majú robiť, aby neprepadli panike. Avšak, situácia sa po pôrode skomplikovala – malé dievčatko po narodení nedýchalo.

Operátor Poštrk nezaváhal a okamžite začal rodičov inštruovať, ako novorodenca oživiť. Po chvíli napätia dieťa konečne urobilo svoj prvý nádych, čo všetkým prítomným prinieslo veľkú úľavu.

„Chcel by som vyzdvihnúť profesionálnu prácu nášho operátora. Obe pacientky – matka aj novorodenec – boli v poriadku prevezené do nemocnice,“ uviedol Peter Hudák, vedúci operátor Krajského operačného strediska ZZS SR v Trenčíne.

Táto situácia so šťastným koncom poukazuje na dôležitosť a náročnosť práce operátorov tiesňovej linky 155. Musia byť neustále v strehu a pripravení reagovať na akékoľvek neočakávané životné situácie, ktoré môžu nastať v priebehu sekúnd.



Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy