Trenčín zastavil darcovský odber pupočníkovej krvi. FNTN patrila k najväčším odberateľom


Rodičky si v Trenčíne už nemôžu nechať odobrať krv z pupočníka

Foto: Trenčín zastavil darcovský odber pupočníkovej krvi. FNTN patrila k najväčším odberateľom
Galéria: 5 fotiek
Foto: FNTN

Pôrodnicko- gynekologické oddelenie v trenčianskej nemocnici zastavilo odbery pupočníkovej krvi. Ako jedno z najväčších odberných miest na Slovensku tak urobilo však už pred tým, ako vyšiel na povrch škandál, na ktorý poukázala poslankyňa Vladimíra Marcinková (SaS).

Podľa informácií Dennika N zastavil primár oddelenia Peter Kaščák odbery už pred časom, kvôli sprísneniu podmienok na oddelení. Pupočníková krv, ktorú ženy na Slovensku totižto darovali v dobrej mienke na vedecké účely, mala podľa poslankyne skončiť na súkromnej klinike v Holandsku. 


Galéria: 5 fotiek

  Odbery sa začali vykonávať na Slovensku už zhruba pred 25 rokmi.  Mnohé mamičky sa rozhodnú uskladniť pupočníkovú krv v domnienke, že môže raz ich dieťaťu zachrániť život. No toto rozhodnutie má mnohé úskalia. Odpoveď, či je dobré postúpiť tento odber, nie je jednoznačná ani podľa primára Kaščáka. „Už vtedy som hovoril, že si na to napríklad ľudia nemajú brať pôžičky, lebo nie na všetko sa dá v živote poistiť.“

Mnohí rodičia totižto netušia, že zdravotník, ktorý odoberá krv, má dostať za toto rozhodnutie províziu v priemere 100 eur od súkromnej spoločnosti Cord Blood Center, ktorá s odbermi a skladovaním pupočníkovej krvi na Slovensku obchoduje.„ Za odber si firma od rodičky podľa aktuálneho cenníka účtuje od 690 do 1490 eur a rok čo rok ďalšie poplatky za uskladnenie odobratej pupočníkovej krvi dieťaťa vo výške 78 až 191 eur, “ zneli informácie.

 

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na nezávislé správy z regiónov




Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Trenčiansky kraj