Trenčín sa pýši jedinečným záchranárskym vozidlom. Na Slovensku podobné nenájdete


Po okolí Trenčína jazdí moderné záchranárske vozidlo

Foto: Trenčín sa pýši jedinečným záchranárskym vozidlom. Na Slovensku podobné nenájdete Foto: Facebook/RZP, a. s.

V okolí Trenčína pomáha pri záchrane života supermoderné vozidlo. Výnimočné je svojou bohatou výbavou, ktorá je u nás jedinečná. Nové vozidlo umožňuje lekárom pružnejší presun k akútnym stavom. Je súčasťou systému rendez-vous, ktorý funguje od augusta v troch mestách na Slovensku.

Toto je vec, ktorá je v prospech pacienta. Vozidlo je vo výbave, ktoré v našich zemepisných šírkach nenájdete,“ uviedol vedúci lekár spoločnosti RZP Jakub Hamšík pre portál spravy.rtvs.sk.

Benefitom je tiež jeho veľkosť. Je menšie ako klasické záchranné auto, ale väčšie ako osobné auto: „Keď si pozriete len resuscitačný prístroj. Je to tak veľký prístroj, že jeho vpratanie do osobného auta je problematické,“ priblížil J. Hamšík.

Vo výbave sa nachádzajú aj limce, dlahy, panvový pás, turnikety a ochranné prilby s čelovkami. V porovnaní s RV vozidlami, ktoré využívajú v Žiline a v Košiciach, má to trenčianske vybavenie navyše. Je tiež určené na záchranu tých najmenších. J. Hamšík doplnil, že dokáže ventilovať aj novorodené dieťa, čo bežné ventilátory nedokážu.


Pozitívny dopad

Na rovnakú adresu ide aj ďalšia sanitka a akonáhle lekár ošetrí pacienta, záchranári ho   v prípade potreby  transportujú do nemocnice. Lekár nemusí ísť s nimi ako v minulosti, ale môže ísť na ďalší výjazd.

Už dnes na číslach vidíme, že lekár je dostupnejší, omnoho lepšie ku kritickému pacientovi, vie obslúžiť väčší počet pacientov,“ zhodnotila   hlavná záchranárka spoločnosti RZP Beáta Macejková. Lekárske posádky tak dokážu vyšetriť za rovnaký čas viac pacientov.

Ich efektivita je podľa rezortu oproti štandardným posádkam vyššia o 40 percent. Takéto posádky by mali pribudnúť vo všetkých krajských mestách a niektorých okresných postupne od augusta budúceho roka.

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na nezávislé správy z regiónov


Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Trenčiansky kraj